Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014 verslag: Hoe overleeft de nieuwe gemeentecoalitie de komende vier jaar?

Titel: Hoe overleeft de nieuwe gemeentecoalitie de komende vier jaar?
Trainer: Paul van der Cingel
Datum: 12 april 2014

door Amanda Gomes Lobo

Hoe kunnen regionale en lokale journalisten het beste omgaan met de financiële rapporten van de gemeente? Deze vraag stond centraal in de workshop. Gemeenten krijgen de komende vier jaar veel meer taken,. Hiervoor moeten ze natuurlijk nieuwe rapporten maken.

Maar die rapporten zijn soms wel 170 bladzijdes lang. Dan denken wij als journalist natuurlijk: dat is onbegonnen werk. Daarom heeft Paul van der Cingel ons in de workshop handige tips gegeven.

Lokale hulpmiddelen kun je op zijn website Research voor de regio vinden. Hij geeft heel veel tips over hoe je het makkelijkst aan informatie komt van zo’n groot rapport.

Op het moment dat hij over rekenkamers begon te praten was er veel reactie van de deelnemers.

Van der Cingel gaf als belangrijke tip dat veel conclusies die rekenkamers trekken vaak niet kloppen en dat je daar goed naar moet kijken. Dan heb je al snel een nieuwsitem.

Tijdens de workshop kreeg je gratis een nieuwsbrief uitgedeeld (die normaal 5 euro is). In deze nieuwsbrief staat uitgelegd hoe je je gemeente scherpe vragen kan stellen over het grondbeleid doormiddel van de juiste zoektermen te gebruiken in een rapport. Het heet de boekhoudbarometer. Hierin vertelt Van der Cingel verschillende zoekwoorden die je gebruiken om achter het juiste antwoord te komen.

In de nieuwsbrief legt hij ook uit hoe we tegen de accountsverklaring bij gemeentefinanciën moeten kijken. Deelnemers aan de workshop spraken veel over de betrouwbaarheid van de accountants. Veel accountants moeten het namelijk hebben van hun reputatie, dus ze zijn wel voorzichtig met het advies geven. Ze willen klanten houden, maar niet ten koste van alles.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk