Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014 verslag: Hoe overleeft de nieuwe gemeentecoalitie de komende vier jaar?

Titel: Hoe overleeft de nieuwe gemeentecoalitie de komende vier jaar?
Trainer: Paul van der Cingel
Datum: 12 april 2014

door Amanda Gomes Lobo

Hoe kunnen regionale en lokale journalisten het beste omgaan met de financiële rapporten van de gemeente? Deze vraag stond centraal in de workshop. Gemeenten krijgen de komende vier jaar veel meer taken,. Hiervoor moeten ze natuurlijk nieuwe rapporten maken.

Maar die rapporten zijn soms wel 170 bladzijdes lang. Dan denken wij als journalist natuurlijk: dat is onbegonnen werk. Daarom heeft Paul van der Cingel ons in de workshop handige tips gegeven.

Lokale hulpmiddelen kun je op zijn website Research voor de regio vinden. Hij geeft heel veel tips over hoe je het makkelijkst aan informatie komt van zo’n groot rapport.

Op het moment dat hij over rekenkamers begon te praten was er veel reactie van de deelnemers.

Van der Cingel gaf als belangrijke tip dat veel conclusies die rekenkamers trekken vaak niet kloppen en dat je daar goed naar moet kijken. Dan heb je al snel een nieuwsitem.

Tijdens de workshop kreeg je gratis een nieuwsbrief uitgedeeld (die normaal 5 euro is). In deze nieuwsbrief staat uitgelegd hoe je je gemeente scherpe vragen kan stellen over het grondbeleid doormiddel van de juiste zoektermen te gebruiken in een rapport. Het heet de boekhoudbarometer. Hierin vertelt Van der Cingel verschillende zoekwoorden die je gebruiken om achter het juiste antwoord te komen.

In de nieuwsbrief legt hij ook uit hoe we tegen de accountsverklaring bij gemeentefinanciën moeten kijken. Deelnemers aan de workshop spraken veel over de betrouwbaarheid van de accountants. Veel accountants moeten het namelijk hebben van hun reputatie, dus ze zijn wel voorzichtig met het advies geven. Ze willen klanten houden, maar niet ten koste van alles.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk