Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014 verslag: samen staan we sterk

Titel workshop: Samen staan we sterk
Datum: 12 april 2014

Door Lisa Frenkel

Bas van Sluis en Arnoud Bodde. Het had een cabaret duo kunnen zijn. Twee jongens, duidelijk op elkaar ingespeeld, droge humor, Gronings accent, vlot, modern en journalist.

En dat laatste punt, is nou precies waar het verhaal van de heren over gaat. Ook al kunnen ze het nog zo goed met elkaar vinden in de kroeg, op de werkvloer waren/zijn ze elkaars concurrent.

Van Sluis werkt voor het Dagblad van het Noorden, Bodde voor RTV Noord.

Toch is er twee jaar geleden een samenwerking ontstaan tussen deze twee media. Dit had te maken met een ietwat uit de hand gelopen feestje in Haren, Bodde:  ‘U kan zich er vast nog iets van herinneren’.

Uiteindelijk had deze samenwerking een prijs opgeleverd, maar achter de schermen was het lang niet altijd rozengeur en maneschijn.

Het uur waarin de workshop wordt gegeven is ingedeeld in scenes.  Acht om precies te zijn. Zo nemen de mannen op chronologische wijze het publiek mee in de zoektocht naar het ideale samenwerkingsverband.

De reden waarom dit idee is ontstaan klinkt vrij logisch, een sterker front creëren vanuit het Noorden. Het zorgt voor meer impact. Een ander aspect is dat je simpel gezegd twee keer zoveel bronnen hebt.

Toch vertellen de mannen dat het in het begin best lastig was. Collega’s bij de krant vertrouwden Bodde niet en andersom idem dito.

Wat er in dit uur vooral naar voren kwam was: Samen sta je sterker. Wanneer je allebei vanuit een andere hoek een onderwerp bekijkt ontstaat er alleen maar meer interessant materiaal.

Wat vervolgens meerdere malen expliciet werd vermeld is dat goede afspraken onmisbaar zijn. Het blijft een vakgebied wat leeft van deadlines, scoops en goede bronnen.

Daar moeten afspraken over worden gemaakt. Wie zendt eerst uit? Hoe treden we naar buiten? Wat doen we met bronnen die niet bekendgemaakt willen worden?

Tips die werden gegeven voor een succesvolle samenwerking waren:

  • Deel alles
  • Plan momenten samen in, in plaats van apart te werken aan een project
  • Sluit deals
  • Probeer met z’n tweeën iets op poten te zetten
  • Naar elkaar verwijzen, creëert naamsbekendheid

Het was heel prettig om naar een verhaal te luisteren van twee nuchtere Groningse jongens, die heel goed weten wat ze doen en niet bezig zijn met concurrentie maar elkaars werk willen versterken. Wanneer er steeds minder geld is voor goede onderzoeksjournalistiek, moeten er nieuwe ideeën ontstaan.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk