Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014 verslag: Local Focus

Titel: Local Focus
Datum: 12 april 2014, 13:30 – 14:30 uur
Trainer: Jelle Kamsma
Aantal aanwezigen: 23

door Ouissam Abattouy

Jelle Kamsma is mede oprichter van LocalFocus. Dit bedrijf moet een brug slaan tussen datajournalisten en regionale verslaggevers. LocalFocus biedt op maat gemaakte datavisualisaties.  Kamsma liet tijdens de workshop de aanwezigen zelf aan de gang met zijn programma.

Regionale en lokale media beschikken vaak niet over de middelen om een eigen datajournalist in te huren.

Kamsma zag dit gemis en bedacht een tool waarmee journalisten data zelf kunnen visualiseren: ‘Het maken en gebruiken van LocalFosus kan een grote verrijking voor je artikel zijn.’

Op dit moment is alleen de betaalde versie beschikbaar. Hiermee worden de visualisaties op maat en in de huisstijl van de website gemaakt. Dichtbij.nl maakt al gebruik van deze versie. Uit het lokaal klinkt de brandende vraag: ‘Wat kost het?’.

Ietwat aarzelend zegt Kamsma: ‘Tussen de 500 en 1.000 euro per maand, dit ligt eraan hoeveel werk het kost.’

De teleurstelling is te merken.

‘Dit is wel veel geld voor regionale en lokale media’, klinkt er uit het publiek. Kamsma heeft hier rekening mee gehouden.

Vanaf aanstaande donderdag is namelijk de gratis versie van LocalFocus beschikbaar. De visualisatie is bij deze versie niet in de huisstijl van de website. Kamsma geeft aan graag feedback te ontvangen van regionale en lokale journalisten over de prijs. Hij geeft de suggestie om lokale media samen een abonnement te laten nemen.

LocalFocus is een van workshops waar je aan het werk werd gezet. Een Excelbestand waarin inbraakgegevens van 2010 tot en met 2013 uit verschillende gemeenten in Nederland stonden, werd als basis gebruikt.

Door de gegevens te groeperen is het makkelijker om verbanden te kunnen leggen. In één oogopslag is duidelijk dat het aantal overvallen op 65+’ers aanzienlijk hoog is.

Kamsma grapt: ‘ Nu zie je op welke dag je als bejaarde beter niet naar buiten kunt gaan.’

De verbanden moeten wel zorgvuldig worden gelegd, zodat er geen verkeerde conclusies worden getrokken.

De gegevens zijn gegroepeerd en kunnen door eenvoudige stappen in LocalFocus geplaatst worden.

Zes visualisaties waaronder een lijndiagram, een kaart van Nederland en een staafdiagram  belichamen de gegevens. De datavisualisatie op LocalFocus is overigens alleen voor de redactie.

Dus andere media hebben voordat het gepubliceerd is geen zicht op deze gegevens.  De tool is te gebruiken op verschillende onlineplatformen, waaronder desktop, mobiel en tablet.

Kamsma en het team achter LocalFocus zijn bezig de tool uit te breiden voor krant en televisie. Ook zullen zij voor de betaalde versie zelf nieuwsitems met bijbehorende datavisualitaties maken.

LocalFocus is al een jaar bezig om datajournalistiek toegankelijker te kunnen maken voor regionale en lokale media. Aanstaande donderdag is de gratis versie beschikbaar en kan ook jij aan de slag.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk