Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014 verslag: Local Focus

Titel: Local Focus
Datum: 12 april 2014, 13:30 – 14:30 uur
Trainer: Jelle Kamsma
Aantal aanwezigen: 23

door Ouissam Abattouy

Jelle Kamsma is mede oprichter van LocalFocus. Dit bedrijf moet een brug slaan tussen datajournalisten en regionale verslaggevers. LocalFocus biedt op maat gemaakte datavisualisaties.  Kamsma liet tijdens de workshop de aanwezigen zelf aan de gang met zijn programma.

Regionale en lokale media beschikken vaak niet over de middelen om een eigen datajournalist in te huren.

Kamsma zag dit gemis en bedacht een tool waarmee journalisten data zelf kunnen visualiseren: ‘Het maken en gebruiken van LocalFosus kan een grote verrijking voor je artikel zijn.’

Op dit moment is alleen de betaalde versie beschikbaar. Hiermee worden de visualisaties op maat en in de huisstijl van de website gemaakt. Dichtbij.nl maakt al gebruik van deze versie. Uit het lokaal klinkt de brandende vraag: ‘Wat kost het?’.

Ietwat aarzelend zegt Kamsma: ‘Tussen de 500 en 1.000 euro per maand, dit ligt eraan hoeveel werk het kost.’

De teleurstelling is te merken.

‘Dit is wel veel geld voor regionale en lokale media’, klinkt er uit het publiek. Kamsma heeft hier rekening mee gehouden.

Vanaf aanstaande donderdag is namelijk de gratis versie van LocalFocus beschikbaar. De visualisatie is bij deze versie niet in de huisstijl van de website. Kamsma geeft aan graag feedback te ontvangen van regionale en lokale journalisten over de prijs. Hij geeft de suggestie om lokale media samen een abonnement te laten nemen.

LocalFocus is een van workshops waar je aan het werk werd gezet. Een Excelbestand waarin inbraakgegevens van 2010 tot en met 2013 uit verschillende gemeenten in Nederland stonden, werd als basis gebruikt.

Door de gegevens te groeperen is het makkelijker om verbanden te kunnen leggen. In één oogopslag is duidelijk dat het aantal overvallen op 65+’ers aanzienlijk hoog is.

Kamsma grapt: ‘ Nu zie je op welke dag je als bejaarde beter niet naar buiten kunt gaan.’

De verbanden moeten wel zorgvuldig worden gelegd, zodat er geen verkeerde conclusies worden getrokken.

De gegevens zijn gegroepeerd en kunnen door eenvoudige stappen in LocalFocus geplaatst worden.

Zes visualisaties waaronder een lijndiagram, een kaart van Nederland en een staafdiagram  belichamen de gegevens. De datavisualisatie op LocalFocus is overigens alleen voor de redactie.

Dus andere media hebben voordat het gepubliceerd is geen zicht op deze gegevens.  De tool is te gebruiken op verschillende onlineplatformen, waaronder desktop, mobiel en tablet.

Kamsma en het team achter LocalFocus zijn bezig de tool uit te breiden voor krant en televisie. Ook zullen zij voor de betaalde versie zelf nieuwsitems met bijbehorende datavisualitaties maken.

LocalFocus is al een jaar bezig om datajournalistiek toegankelijker te kunnen maken voor regionale en lokale media. Aanstaande donderdag is de gratis versie beschikbaar en kan ook jij aan de slag.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk