Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

RO2014: relevante verhalen bij de lokalen!

Titel: Relevante verhalen bij lokalen!
Trainer: Piet Bakker
Datum: 12 april 2014
Aantal aanwezigen: 30

Door Tijmen van Rooijen

Ok, go! De stopwatch loopt. Piet Bakker, gerenommeerd journalist en lector crossmedia bij de Faculteit voor Journalistiek en Communicatie van de Hogeschool Utrecht, zegt zijn stukken binnen twintig minuten af te hebben. Jaloers? Veel van de aanwezigen wel, getuige hun verbaasde gezichten na deze uitspraak. Ik ben ook jaloers.

In zijn workshop ‘Relevante verhalen bij lokalen!’ laat Bakker de ‘belangrijkste gereedschappen’ zien die hij gebruikt tijdens zijn werk. Werk waarbij efficiëntie zijn credo is. En het efficiëntst is Bakker achter zijn computer.

‘Ik volg gemeenteraadsvergaderingen altijd vanachter mijn computer. Geef me één goede reden om erheen te gaan?’

Een vrouw doet een dappere poging: ‘Wordt er tijdens en na gemeenteraadsvergaderingen juist niet veel bekokstoofd in de wandelgangen?’

Een goed punt, vindt ook Bakker. ‘Doch, niet efficiënt. Maar dat is een persoonlijke afweging die ik maak.’

Een andere persoonlijke afweging die Bakker maakt sinds hij als lokaal journalist voor zichzelf werkt is dat hij nooit meer wederhoor vraagt en nooit meer iemand interviewt.

‘Ik zit achter mijn computer en als iemand iets tweet, maak ik een screenshot. Ook als ze de tweet daarna verwijderen, heb ik een foto. Het kan me niet zoveel schelen wat mensen daarvan vinden. Bovendien, door hoor en wederhoor haal je vaak de angel uit het verhaal: mensen nemen woorden terug en zeggen dat ze het niet zo hadden bedoeld. Op de School voor Journalistiek en met een heleboel andere mensen heb ik hier als eens ruzie over gehad.’

Ik kan me dat voorstellen. Ik studeer Nieuws en Media en docenten vertellen mij altijd hoor en wederhoor te plegen net zoals je ouders je leerden je handen te wassen voor het eten. Veel van de aanwezigen lijken ook verbaasd te zijn door Bakkers uitspraak. Is hij niet bang voor reputatieschade?

‘Nee’, luidt zijn antwoord. ‘Als iemand iets heeft gezegd of het staat geschreven, maak ik een foto en plaats ik het. Ik kan het me niet permitteren om twee uur aan een stuk te zitten. Het gaat ook eigenlijk nooit mis.’

Veel lokale en regionale nieuwsmedia waren niet blij met de komst van de website dichtbij.nl. Bakker was vooral nieuwsgierig en meldde zich aan als mee-schrijver. Aan de hand van stukken die hij voor dichtbij.nl schreef, laat hij zien hoe makkelijk het is om nieuws te maken, mits je goed oplet. Een voorbeeld: ‘VIP-boot wordt FOP-boot’.

Zaanstad bestaat tweehonderd jaar. Bakker ziet dat er twee websites zijn: 200jaarZaandam.nl en 200jaarZaanstad.nl.

Vreemd, denkt Bakker, Zaanstad bestaat pas veertig jaar. Wat bleek: de man achter de website 200Zaanstad.nl was een oplichter en bood voor honderdvijfenzeventig euro vip-arrangementen aan voor een boot die helemaal niet bestond. Dit stuk haalde de voorpagina van De Telegraaf en Bakker geeft toe dat dit artikel hem wel een uur heeft gekost.

Bakker vertelt vlot, geestig en enthousiast over zijn werkwijze. Ik wil mijn docenten niet tekort doen, maar met een leraar als Bakker zouden collegezalen een stuk beter gevuld zijn.

Bakker heeft weliswaar jarenlang ervaring, maar hij liet ons zien dat het maken van nieuws niet zo moeilijk en tijdrovend is als we vaak denken.

Verder tipte hij ons over ons over hulpmiddelen als Feedly, Twitterlijsten en oTranscribe. Ik was dan wel de jongste en meest onervaren deelnemer, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat ook de anderen hun werkwijze hier en daar zullen aanpassen na de workshop van Bakker.

Gebruik Twitter, kijk goed om je heen en maak foto’s. Mijn stopwatch geeft aan: 01:28:34. Bakker heeft al vier stukken getypt en een kop koffie gedronken.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk