Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Jongeren

Beyond your world: Verwondering

Zes studenten reisden op 29 maart af naar Zuid-Afrika in het kader van het Beyond Your World programma van Lokaal Mondiaal. Daar verblijven ze twee weken in Johannesburg en Grahamstown. Ze maken kennis met de plaatselijke bevolking, houden interviews, en gaan reportages schrijven en filmen. Na de reis maken de studenten elk vier producties. VVOJ was voorafgaand aan de reis betrokken bij de voorbereidende workshops. De komende weken schrijven de studenten elk een blog voor de VVOJ over hun reis en hun ervaringen met onderzoek doen in het buitenland. Hier deel 3:  de eerste dagen in Johannesburg.

door Neeltje de Quaij

Twee dagen voor mijn vertrek naar Zuid-Afrika vraagt een vriendin aan mij: “Ben je al een beetje zenuwachtig?” Ik denk even na want ik ben vooral bezig met alles wat ik nog op het laatste moment moet regelen. “Mwah” zeg ik. “Ik vind het wel spannend maar ik heb er vooral zin in.”

Een paar minuten later op de fiets denk ik na over wat eigenlijk het verschil is tussen zenuwachtig en nerveus zijn. Als ik mijn fiets vervolgens op slot zet, concludeer ik dat ik toch wel wat zenuwachtig moet zijn aangezien ik nadenk over het precieze verschil tussen deze twee emoties.

Eenmaal in Johannesburg vliegt de eerste week voorbij. Zenuwen of spanningen overwin ik vrijwel direct door gewoon vol verwondering aan de slag te gaan. Mijn onderwerpen beginnen meer tot leven te komen. Met name doordat je mensen ter plekke erover spreekt, kun je je eigen verhalen ineens afgerond voorstellen.

Verwondering en interesse blijken voor mij persoonlijk de grootste drijfveren om dieper in mijn verhalen te duiken.

Daarnaast valt het me op dat door veel te praten over onderwerpen, mensen met me meedenken. In je eentje kun je als onderzoeksjournalist geen goed werk afleveren.

Zonder contacten en tips van andere journalisten had ik op dit moment niet mijn huidige hoeveelheid informatie.

Op zondag 7 april vliegen we met de groep naar Port Elizabeth om vanaf daar in een busje over kronkelwegen naar Grahamstown te rijden.

Onze tweede week als onderzoeksjournalisten in Zuid-Afrika breekt aan. Voor mijzelf begint de maandag op een spannende manier maar vooral erg vroeg: om 7.00 uur sta ik samen met begeleiders en Anouk bij een school op de stoep om te gaan filmen.

Het blijkt als onderzoeksjournalist ook belangrijk om je focus even te laten gaan en te ontspannen. Als blije toeristen zitten we dinsdag in een busje op weg naar Addo Elephant Park om toch het idee te krijgen dat er wilde dieren in Zuid-Afrika rondlopen.

Zo’n dag voelt voor mij persoonlijk als een fijne afwisseling na het piekeren over mijn onderwerpen. Zuid-Afrika krijgt ineens een ander karakter als je zebra’s en olifanten op hun gemak in de natuur ziet lopen met een ondergaande zon als decor.

Genoeg van dat: er wordt weer gefilmd op donderdag. Deze keer op een andere school. Filmen op zich is voor mij als journalist zijnde een uitdaging. Ik heb hier minder ervaring mee.

Naar mijn idee werkt een beeldende uitdrukking voor sommige onderwerpen beter. Daarom heb ik ook besloten om mijn grenzen dubbelop te verleggen: niet alleen naar Zuid-Afrika gaan, maar ook een film maken. Vanuit beeld denken is weer een totaal andere manier van werken. Ook bij deze uitdaging blijkt verwondering een natuurlijke motivatie om het proces in gang te zetten.

Onze twee weken als onderzoeksjournalist in het buitenland zitten er dan alweer op. Beladen met informatie en een bijzondere ervaring rijker vertrekken we naar Nederland.

Het uitpluizen van alle informatie om daar verhalen van te maken zal nog een leuke klus worden. Al denkend hierover vraag ik mij af of ik daar dan zenuwachtig voor ben. Volgens mij valt het mee. Wat ik me vooral afvraag is wanneer mijn verwondering voor de onderwerpen ophoudt en ik tevreden ben met het eindresultaat.

Lees ook eerdere afleveringen in deze serie:
Van start in Johannesburg, 3 april 2014, door Anouk Houtman
Samenwerken is veiliger, 30 maart 2014, door Carla Vinke

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk