Kenniscentrum, Nieuws

In de schijnwerpers: Geesje van Haren

Met ruim 600 leden telt de VVOJ heel wat initiatiefrijke onderzoeksjournalisten. In een nieuwe rubriek zet de VVOJ enkele leden met bijzondere projecten in de schijnwerpers. Vandaag ontmoeten we Geesje van Haren (33). Zij is de oprichter van onder andere VersPers en sinds kort, CrowdPress.

door Rachel Levy

Wat doe je als het internet alle vormen journalistiek in beroering brengt? Niet bij de pakken neerzitten, maar de nieuwe tijd als kans ervaren. Dat lijkt de rode draad in de journalistieke carrière van Geesje van Haren (33). Na de school voor journalistiek en de fotovakschool richtte ze VersPers op, een online platform voor jonge journalisten, voor wat zij ‘open journalistiek’ noemt.

En nu is daar Crowdpress, het nieuwe initiatief voor crowdfunding voor journalistieke projecten.
Crowdpress is niet het eerste crowdfunding initiatief voor onderzoeksjournalisten. In 2010 ging Nieuwspost van start, een website waar je je projecten voor financiering kunt aanbieden aan het grote publiek.

Geesje van Haren kiest voor een andere benadering als Nieuwspost. In navolging van de crowdfunding website voor films, Cinecrowd, werkt Crowdpress volgens het principe dat je betrokkenen bij je eigen verhaal, de stakeholders, moet betrekken bij je project.

‘Als je een maatschappelijk relevant onderzoek doet, moet je de partijen enthousiasmeren die daarbij betrokken zijn. Voor hen is het interessant dat jij bepaalde zaken tot op de bodem uitzoekt.’

Andersom geldt: lukt het je als journalist niet om betrokken partijen te interesseren voor jouw onderzoek, dan is er misschien wel geen publiek voor het thema dat je onder de loep wilt leggen.

‘Crowdfunding werkt dus twee kanten op’, zegt Geesje van Haren.

‘Aan de ene kant is het een manier om financiering voor een verhaal te krijgen. Aan de andere kant verscherpt het de focus van de journalist: is mijn verhaal echt maatschappelijk relevant? Zo krijg je dus betere journalistiek.’

Van Haren is dan ook niet bang dat crowdfunding voor journalistieke projecten alleen mogelijk zou zijn voor lichte journalistiek en nieuwsgaring.

‘Als jij een onderzoek doet dat mensen raakt, dan is de kans groot dat zij jouw onderzoek gepubliceerd willen zien.’

Waar voorganger Nieuwspost ook al werkte met de strategie ‘betrek de financier van je project’, gaat Crowdpress nog een stap verder.

‘Ik begeleid journalisten om hun project goed in de markt te zetten’, zegt Geesje van Haren. ‘Als je goed wilt crowdfunden, moet je heel goed weten wat je focus is en wie je stakeholders zijn. Ik help collega’s om dat helder te krijgen.’

Waar ze haar marketing kwaliteiten heeft geleerd?
‘Ik leer veel van de makers van Cinecrowd. En ik heb wel een neus voor marketing. Dat helpt.’

Zelf blijft Geesje van Haren een journalistieke allesdoener. Naast haar werk voor VersPers en Crowdpress zit ze momenteel in Zuid-Afrika voor een project, thuis in Nederland werkt ze aan een documentaire, waarvoor ze ook nog bij het WK voetbal in Brazilië hoopt te zijn.

Er staan inmiddels twee projecten op Crowdpress – eentje voor een radioprogramma en de ander voor een vijf minuten durende documentaire. De bedragen die worden gevraagd, zijn bescheiden: drieduizend en respectievelijk 285 euro.

Geesje van Haren: ‘Je moet een realistische begroting hebben en niet bang zijn om te vragen wat nodig is voor je project. Je moet je werk nooit voor een te lage prijs verkopen.’

Lees hier meer:
* Crowdfunding geen liefdadigheid maar betalend, Persinnovatie, 1 april 2014
* ‘Nieuws is niet gratis’, VVOJ 26.04.2011, over Nieuwspost

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk