Nieuws

En de crowd maar dokken…

Niet alleen in Amerika groeit het aantal journalistieke start-ups en pogingen-tot-journalistiek-businessmodel hard (lees het opmerkelijk optimistisch getinte State of the News Media), ook Nederlandstalige journalistieke nieuwelingen komen op. En wat hier dan opvalt is de belangrijke rol die het publiek (en diens portemonnee) krijgt.

Won op 27 maart het platform Yournalism al de Tegel Toekomst Prijs, op 2 april start Crowdpress, volgens initiatiefnemer Geesje van Haren een stimulans voor jonge journalisten. Bestaat voorloper uit 2010 Nieuwspost nog? Jazeker, en er worden nog steeds verhalen mee gefinancierd. En hoe loopt de zoektocht naar Apache-aandeelhouders? Op 26 april zal de redactie tijdens een heuse Soirée Apache.be een nieuwe stand van zaken geven.

Het zijn maar enkele initiatieven van de laatste weken. Maar dat gericht betalen voor journalistiek die er toe doet, dus vaak dieper gravende verhalen, breder kan worden ingezet is duidelijk. De Europese federatie van tijdschriftuitgevers, EMMA, maakte er in januari een crowdfunding-guide voor. Voor wie nog tips zoekt.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk