Nieuws

En de crowd maar dokken…

Niet alleen in Amerika groeit het aantal journalistieke start-ups en pogingen-tot-journalistiek-businessmodel hard (lees het opmerkelijk optimistisch getinte State of the News Media), ook Nederlandstalige journalistieke nieuwelingen komen op. En wat hier dan opvalt is de belangrijke rol die het publiek (en diens portemonnee) krijgt.

Won op 27 maart het platform Yournalism al de Tegel Toekomst Prijs, op 2 april start Crowdpress, volgens initiatiefnemer Geesje van Haren een stimulans voor jonge journalisten. Bestaat voorloper uit 2010 Nieuwspost nog? Jazeker, en er worden nog steeds verhalen mee gefinancierd. En hoe loopt de zoektocht naar Apache-aandeelhouders? Op 26 april zal de redactie tijdens een heuse Soirée Apache.be een nieuwe stand van zaken geven.

Het zijn maar enkele initiatieven van de laatste weken. Maar dat gericht betalen voor journalistiek die er toe doet, dus vaak dieper gravende verhalen, breder kan worden ingezet is duidelijk. De Europese federatie van tijdschriftuitgevers, EMMA, maakte er in januari een crowdfunding-guide voor. Voor wie nog tips zoekt.

Gerelateerde artikelen

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 9 juni 2023, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 142 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk