Nieuws

En de crowd maar dokken…

Niet alleen in Amerika groeit het aantal journalistieke start-ups en pogingen-tot-journalistiek-businessmodel hard (lees het opmerkelijk optimistisch getinte State of the News Media), ook Nederlandstalige journalistieke nieuwelingen komen op. En wat hier dan opvalt is de belangrijke rol die het publiek (en diens portemonnee) krijgt.

Won op 27 maart het platform Yournalism al de Tegel Toekomst Prijs, op 2 april start Crowdpress, volgens initiatiefnemer Geesje van Haren een stimulans voor jonge journalisten. Bestaat voorloper uit 2010 Nieuwspost nog? Jazeker, en er worden nog steeds verhalen mee gefinancierd. En hoe loopt de zoektocht naar Apache-aandeelhouders? Op 26 april zal de redactie tijdens een heuse Soirée Apache.be een nieuwe stand van zaken geven.

Het zijn maar enkele initiatieven van de laatste weken. Maar dat gericht betalen voor journalistiek die er toe doet, dus vaak dieper gravende verhalen, breder kan worden ingezet is duidelijk. De Europese federatie van tijdschriftuitgevers, EMMA, maakte er in januari een crowdfunding-guide voor. Voor wie nog tips zoekt.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk