De Loep, Kenniscentrum

Wat ziet De Loep-jury graag? “Doorzettingsvermogen en relevantie”

VVOJ Loep org

Tot 16 april kun je nog eigen of andermans werk voordragen voor De Loep, de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek. De inzendingen worden beoordeeld door een achtkoppige jury, die recentelijk flink is vernieuwd. Waar gaan ze op letten, waarmee kun je punten scoren? En wat vinden ze zelf fraaie staaltjes van onderzoeksjournalistiek? Een korte rubriek van vier afleveringen. In deel 3: Marleen Teugels en Joep Dohmen

Andere afleveringen in ‘Wat ziet De Loep-jury graag?’:
deel 1: Marc Chavannes en Trees Verleyen: “Details en bronnen”
deel 2: Alexander Pleijter en Josse Abrahams: “Maatschappelijk belang en creativiteit”
deel 4: Sanne Terlingen en Marnix Koolhaas: “Onthulling en toegankelijkheid”

1. Wat vind je zelf de belangrijkste kwaliteiten van een goede onderzoeksjournalistieke productie, waarmee scoor je wat jou betreft punten?

Marleen Teugels: Een goede onderzoeksjournalistieke productie stelt de blik bij die mensen hebben op de wereld.  Sterk onderzoeksjournalistiek werk is stevig onderbouwd, verhelderend en heeft een grote maatschappelijke relevantie voor een grote groep mensen.

Joep Dohmen: Bij ingezonden producties voor De Loep beoordeel ik als jurylid vooral de onderzoekstechnische kant van het werk. Hoeveel eigen onderzoek zit erin? Hoe moeilijk was het? Hoeveel doorzettingsvermogen is getoond? Hoe overtuigend is het verzameld materiaal en wat is het maatschappelijk belang van de onthulling? Daarna komen andere journalistieke technieken. Is een stuk goed geschreven, het tv-item goed gemaakt? Ontwaar ik sprankelend taalgebruik of een heldere verhaallijn? Tot slot zijn er nog afwegingen als: hoeveel impact had een publicatie?  Maar voor alles is De Loep een vakprijs, dus telt de onderzoekstechnische prestatie het zwaarst. Een mooie primeur, goed geschreven maar kant en klaar aangedragen door een bron, zal (wat mij betreft) moeilijk tot de nominaties van De Loep doordringen. Voor zulke producties is er De Tegel.

2. Wat voeg je toe aan de jury, wat breng je met je mee?

Marleen Teugels: Als onderzoeksjournalist en docent onderzoeksjournalistiek hoop ik de kwaliteit van het ingestuurde werk goed te kunnen naar waarde schatten.

Joep Dohmen: Niet alle leden van de jury hebben ervaring als onderzoeksjournalist. Ik zie het als mijn rol om in beoordelingen er op toe te zien dat de onderzoekstechnische kant van het werk in voldoende mate aan bod komt.

3. Van welke onderzoeksjournalistieke productie(s) was je zelf erg onder de indruk de afgelopen jaren?

Marleen Teugels: Uitermate sterk werk was voor mij ‘Pax Electrabel‘ van Wim Van den Eynde en Jan Puype (2007). Deze reportage werd in 2008 bekroond met De Loep en met de Dexiaprijs. Verder was ik zeer onder de indruk van de rits publicaties op basis van de Snowden-files.

Joep Dohmen: Het werk van de journalisten van Dagblad De Limburger. Een krant die ondanks scherpe bezuinigingen erin slaagt om onderzoeksjournalistiek te bedrijven en daarmee successen boekt. Een regionale waakhond, zoals je er veel meer zou willen zien en horen. Zonder deze krant was het corruptieonderzoek van het Openbaar Ministerie naar Jos van Rey er mogelijk niet geweest.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk