Nieuws

Oekraine blijft onderzoeken

Ondanks de spanningen blijven onderzoeksjournalisten in Oekraïne hun werk doen. En ze worden steeds ingenieuzer. American Journalism Review laat de volgende stap zien in het bewaren van de papieren erfenis van de afgezette president Janoekovitsj: puzzelen en plakken in Kiev.

Op de Krim is de positie van het Crimean Center for Investigative Reporting onduidelijk. Op 2 maart bezetten gemaskerde mannen het gebouw, om “een correcte weergave van de gebeurtenissen” in Oekraïne te waarborgen, zoals een van de bezetters zei. Achter de schermen stelden de onderzoeksjournalisten hun documenten en onderzoeken veilig, geholpen door diverse non-profits in de Verenigde Staten. Tien dagen later konden de journalisten het kantoor weer in, maar hoe het staat sinds de aansluiting van de Krim bij Rusland is niet helder.

De website YanukovychLeaks blijft onderwijl verhalen publiceren. Volg de collega’s ook via de website van het Global Investigative Journalism Network.

De foto is van Mari Bastashevski.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk