Nieuws

Oekraine blijft onderzoeken

Ondanks de spanningen blijven onderzoeksjournalisten in Oekraïne hun werk doen. En ze worden steeds ingenieuzer. American Journalism Review laat de volgende stap zien in het bewaren van de papieren erfenis van de afgezette president Janoekovitsj: puzzelen en plakken in Kiev.

Op de Krim is de positie van het Crimean Center for Investigative Reporting onduidelijk. Op 2 maart bezetten gemaskerde mannen het gebouw, om “een correcte weergave van de gebeurtenissen” in Oekraïne te waarborgen, zoals een van de bezetters zei. Achter de schermen stelden de onderzoeksjournalisten hun documenten en onderzoeken veilig, geholpen door diverse non-profits in de Verenigde Staten. Tien dagen later konden de journalisten het kantoor weer in, maar hoe het staat sinds de aansluiting van de Krim bij Rusland is niet helder.

De website YanukovychLeaks blijft onderwijl verhalen publiceren. Volg de collega’s ook via de website van het Global Investigative Journalism Network.

De foto is van Mari Bastashevski.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk