Nieuws

Krim: onderzoeksjournalistiek centrum bezet

Bij het conflict in Oekraïne spelen onderzoeksjournalisten een bijzondere rol. Vorige week was er de euforie over tienduizenden geredde documenten uit het buitenhuis van afgezet president Janoekovitsj en de start van de website Janoekovitsj-leaks. Maar op zaterdag 1 maart namen de gebeurtenissen in het land een grimmiger wending. Gewapende mannen bezetten het gebouw van het Crimean Center for Investigative Journalism. Volgens berichten legde een van de bezetters als volgt uit waarom: “We zullen proberen een correcte weergave van de gebeurtenissen te bewerkstelligen.” Zie hier meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk