Nieuws

Krim: onderzoeksjournalistiek centrum bezet

Bij het conflict in Oekraïne spelen onderzoeksjournalisten een bijzondere rol. Vorige week was er de euforie over tienduizenden geredde documenten uit het buitenhuis van afgezet president Janoekovitsj en de start van de website Janoekovitsj-leaks. Maar op zaterdag 1 maart namen de gebeurtenissen in het land een grimmiger wending. Gewapende mannen bezetten het gebouw van het Crimean Center for Investigative Journalism. Volgens berichten legde een van de bezetters als volgt uit waarom: “We zullen proberen een correcte weergave van de gebeurtenissen te bewerkstelligen.” Zie hier meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk