Nieuws

Krim: onderzoeksjournalistiek centrum bezet

Bij het conflict in Oekraïne spelen onderzoeksjournalisten een bijzondere rol. Vorige week was er de euforie over tienduizenden geredde documenten uit het buitenhuis van afgezet president Janoekovitsj en de start van de website Janoekovitsj-leaks. Maar op zaterdag 1 maart namen de gebeurtenissen in het land een grimmiger wending. Gewapende mannen bezetten het gebouw van het Crimean Center for Investigative Journalism. Volgens berichten legde een van de bezetters als volgt uit waarom: “We zullen proberen een correcte weergave van de gebeurtenissen te bewerkstelligen.” Zie hier meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk