Nieuws, Woo

Trainingsdag lokale/regionale onderzoeksjournalistiek 2014

Cover trainingsdag regio 2014Vertrouwen is goed, controle is beter. Meer dan wie ook is het de taak van (lokale) journalisten en verslaggevers om te controleren en te onderzoeken. De werkgroep Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek  van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) nodigt dan ook graag de spitters, de gravers en de verifieerders uit voor de vierde Trainingsdag voor Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek op zaterdag 12 april met als thema: Uit onderzoek is gebleken dat…

UPDATE 7 april: de trainingsdag is volgeboekt

Nu bekend: het volledige programma van de trainingsdag.
Download de flyer.
Download het programmaboek 2014

Als een artikel zo begint dan weet je dat er een beroep wordt gedaan op autoriteit. Zoals vroeger de aanbeveling van een hooggeplaatste iemand geloofwaardigheid gaf, zo geeft nu (wetenschappelijk) onderzoek autoriteit aan een boodschap. En dus wordt de moderne mediamens bestookt met onderzoeken, statistieken, grafieken en conclusies. Die, én dat blijkt uit onderzoek, lang niet allemaal even betrouwbaar blijken te zijn.

Journalisten spelen hierin een dubbelrol. Zelf zijn zij ook onderzoekers. Journalistiek heeft immers alles met waarheidsvinding te maken. Tegelijkertijd is het ook hun taak om de onderzoeksresultaten waarmee de pers bestookt wordt te controleren op waarheidsgehalte.

Deze vierde VVOJ trainingsdag voor lokale en regionale journalisten op zaterdag 12 april geeft handvatten, tips en ideeën  om onderzoek te doen én te verifiëren. Hoe check je een onderzoek op waarheidsgehalte? Hans van Maanen heeft er als wetenschapsjournalist dagelijks mee te maken en geeft je advies. Hoe zet je zelf dan wél een betrouwbaar onderzoek op? Laat Luuk Sengers je bij de hand nemen om van jouw vage vermoeden een daadwerkelijke publicatie te maken! Kijk met Willem de Haan mee achter de schermen bij het radioprogramma Argos of leer van Hugo van der Parre hoe je met klokkenluiders moet omgaan. Ook andere tools die je als (onderzoeks)journalist ter beschikking staan komen aan bod: leer van Roger Vleugels WOB-ben in tien minuten. Bas van Sluis en Arnoud Bodde laten zien dat samenwerking tussen conculega’s bijzondere resultaten kan opleveren. Piet Bakker gaat met je op zoek naar relevante verhalen voor lokale media en Paul van der Cingel laat zien hoe je de komende vier jaar verslag doet van je nieuwe gemeente-coalitie.

De dag begint met Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Tijdens de lunchpauze zullen onderzoekers van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek Lammert Landman en Quint Kik de aanwezigen bijpraten over hun doorlopend onderzoek naar nieuwsvoorziening in de regio en hyperlocale sites.

En dit is nog maar een greep uit het totaal van workshops en trainingen dat de VVOJ je deze dag aanbiedt. Wil je écht weten hoe het zit? Dan mag je deze dag niet missen!

Inschrijven kan niet meer, de training is volgeboekt.

Trainingsdag voor Lokale en Regionale Journalistiek

Wanneer : zaterdag 12 april 2014
Waar : Hogeschool Utrecht, Padualaan 97, Uithof Utrecht.
Prijs : €30,00 – incl. koffie/thee, lunch en afsluitende borrel om 17:00 uur
Inschrijfbalie open : 9.00 uur. Aanvang programma: 9.30.

De trainingsdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Hogeschool Utrecht, de Stichting ROOS, Fontys Hogeschool en de Stichting Lira Auteursfonds Reprorecht

Stichting Roos Logo

Print     NaamloosHogeschool Utrecht

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk