Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013 verslag: Verkiezingen, maak je eigen stemwijzer

Titel: Verkiezingen, maak je eigen stemwijzer
Datum: Zaterdag 16 november 2013
Tijd: 14.00 tot 15.15
Sprekers: Sergio Boutkan, Paul Verstegen
Geschat aantal deelnemers: 4

door Roelinde Bosch

Hoe maak je een stemwijzer voor een kleine gemeente? Sergio Boutkan en Paul Verstegen zetten in 2010 een stemwijzer op voor de gemeenteraadsverkiezingen in hun gemeente Landerd. Deze stemwijzer werd volgens hen door een kwart van de stemmers bezocht en is daarom een succes te noemen. In deze workshop leggen de heren uit hoe journalisten dit voor hun eigen gemeente ook kunnen doen.

Waarom een stemwijzer?
Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking maakt in verkiezingstijd gebruik van onlinestemwijzers. Deze stemwijzers zijn met name gericht op landelijke verkiezingen en grote gemeenten tijdens gemeenteraadsverkiezingen. Voor lokale nieuwsmedia zijn deze stemwijzers daarom niet handig om te gebruiken bij het schetsen van de situatie in hun eigen regio.

In de gemeente Landerd hebben de lokale media zelf een stemwijzer online gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Zo probeerden ze de verkiezingen dichter bij de burger te brengen. Dit lukte, uit onderzoek blijkt namelijk dat tien procent van de gebruikers eerst niet van plan was te gaan stemmen, maar na het gebruiken van deze stemwijzer toch heeft gestemd.

Stellingen
Om de stemwijzer zo actueel mogelijk te maken, hebben Boutkan en Verstegen in samenwerking met de lokale partijen stellingen bedacht. Ze geven de tip om tussen de tien en twintig stellingen te gebruiken over lokale politieke onderwerpen. Zo kan de stemwijzer bepalen welke partij aansluit bij de mening van de kiezer.

Wat hebben journalisten hieraan?
De stemwijzer biedt lokale media veel mogelijkheden. Zo kunnen tussentijdse resultaten worden gebruikt als bron voor reportages en artikelen in verkiezingstijd. Daarnaast zijn de standpunten die de partijen aanleveren een handig hulpmiddel bij het maken van verhalen in aanloop naar de verkiezingen.

De software voor de stemwijzer is ontwikkeld door Tekst & Uitleg Media in Schaijk. Dit bedrijf stelt de software beschikbaar voor andere belangstellenden. Voor meer informatie kan men terecht bij Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk