Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013 verslag: undercover in sociale media

Titel: Undercover in sociale media
Spreker: Henk van Ess
Datum: Zaterdag 16 november 2013
Tijd: 14:00 – 15:15
Aantal deelnemers: 45

door Bente van Gameren

LinkedIn, welke journalist of andere Nederlander gebruikt dit nou niet. Nederland scoort als een van de hoogste landen qua LinkedIn gebruikers. Henk van Ess ging undercover via LinkedIn, zijn doel: Binnen 24 uur een connectie maken met 30 mensen en hier journalistieke ideeën aan overhouden.

Een e-mail adres maakt iemand uniek. ‘Ik wil met de moderne technologie op elk moment emailadressen of bijpassende identiteit vinden, maar hoe doe ik dat?’ vraagt Henk van Ess zichzelf af.

Vaak je bij LinkedIn niet iemands naam staan maar wel ‘LinkedIn Member’. Hoe achterhalen wij de identiteit van deze persoon?

Mogelijkheid 1: De functie van deze persoon in google plaatsen tussen aanhalingstekens “….”. Dit is belangrijk omdat dan de volgorde van de functie behouden blijft.

Mogelijkheid 2: De foto van deze persoon verplaatsen naar images.google.com.

Vrienden worden op LinkedIn en dan een emailadres toe moeten voegen. We hebben er zo nu en dan allemaal wel een mee te maken, maar hoe lossen we dit op? Hoe vinden we dat emailadres?

– Wachtwoord vergeten -> Klik NIET op continue.

– Via je gmailaccount -> Download Rapportive

 

Let’s go undercover:

  1. Maak een nepprofiel

Henk wilde in besloten groepen terecht komen, zodat hij veel informatie kreeg.

  1. Zoek eerst een open groep.

Als je mensen uitgenodigd voor een connectie en ze zitten bij jou in de groep dan hoef je geen emailadres op te geven.

  1. Adressen van mensen opzoeken en via gmail koppelen aan LinkedIn.
  2. Proberen om in de gesloten groepen terecht te komen.

 

Voor meer informatie over deze sessie kun je kijken op:

Twitter: @HenkvanEss

En bekijk hier de handleiding om iemands e-mail adres op internet terug te vinden.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk