Conferentie

VVOJ2013: wie tjilpt met wie?

Titel: Wie tjilpt met wie?
Datum: 16 november 2013, 09:00 uur
Spreker: Wieneke van Vlucht
Aantal deelnemers: ongeveer 15
Verslag: Guus Daamen

Hoewel er maar weinig mensen naar het lokaal waren gekomen waar Wieneke haar presentatie gaf, was het er niet minder interessant om. Het was denk ik eerder de vroege aanvangstijd van 09:00 want de presentatie over haar scriptie en onderzoek naar netwerken en verbanden op Twitter was het luisteren waard. Met een speciale Tool van de Universiteit van Amsterdam onderzocht zij twee van de grootste counter-jihadgroeperingen: de Amerikaanse Tea Party en de English Defence League uit Groot-Brittannië.

Wie zijn de belangrijkste personen? Hoeveel mensen behoren bij de Tea Party en de English Defence League? Hoe groot is het netwerk? Zijn ze wel zo goed georganiseerd als wij denken? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de online wereld en de fysieke wereld? Deze interessante vragen had Wieneke onderzocht voor haar scriptie van haar studie New Media and Digital Culture bij de Universiteit van Amsterdam.

Via Twitter was Wieneke erachter gekomen dat het lastig was om deze counter-jihadpartijen te onderzoeken. Ze hadden geen vast aanspreekpunt, er kunnen geen mensen lid worden, zijn losjes georganiseerd en de roots was afkomstig via de sociale media. Ze begon eerst met het verzamelen van Twitter-data. De Universiteit van Amsterdam had een Tool ontwikkeld waarmee ze het archief van Twitterberichten kon onderzoeken op bepaalde hashtags (eerder: kon verzamelen en bewaren op bepaalde zoektermen).

Die Tool is helaas nog niet openbaar maar als je als journalist interesse zou hebben dan kon je een mail sturen naar de UvA. De Tool gaf haar een combinatie van allerlei factoren. Ze moest het filteren van ‘verkeerde’ tweets, die niet over haar thema’s gingen er wel zelf uitfilteren.

Ze ging drie maanden de tweets onderzoeken die te maken hadden met de counter-jihadgroeperingen. Via www.gephy.org, een openbare tool, kan je ook zelf netwerken onderzoeken. Het waren in totaal 2,5 miljoen tweets, waarvan 1,4 miljoen over de Tea Party. Hiervan had Wieneke een analyse gemaakt. Ze wilde weten of de leiders van beide groeperingen onderling contact hadden. Dit bleek vrijwel niet zo te zijn.

Via bepaalde criteria bepaalde de tool hoe belangrijk iemand was in het netwerk. Dus als een persoon heel veel volgers had of bijvoorbeeld werd gevolgd door het officiële account van Barack Obama dan was die persoon belangrijk in het netwerk. Zo kan ze in een overzicht zien wie het meeste twitterde en wie veel invloed had. Vervolgens kon ze zien of zij weer veel met elkaar in verbinding stonden. Dat bleek uiteindelijk niet echt het geval.

Aanhangers van de Tea Party bleken zelfstandig te opereren en te bestaan uit veel individuen. In ieder geval in de online wereld. En dat terwijl de Tea Party wel veel invloed heeft in Amerika. Verder veel op dat politici zelf niet heel veel twitteren, maar wel veel worden genoemd in de Tweets van Tea Party-aanhangers. Ook had Wieneke gekeken naar termen die werden gebruikt met behulp van Word-Cloud. Daar kwamen een lijst uit gebaseerd op 160 Twitter profielen.

Ook onderzocht Wieneke het online contact tussen de Tea Party en de English Defence League, maar dat bleek er na onderzoek in de online wereld nauwelijks te zijn.

Hoewel er maar weinig mensen naar het lokaal waren gekomen waar Wieneke haar presentatie gaf, was het er niet minder interessant
Wieneke heeft haar presentatie online gezet. Zie haar Twitter-account @wienekevanvlucht of de volgende link. Dan kunt u het zelf allemaal nog een keer rustig nalezen als u niet aanwezig was of om uit te slapen en deze presentatie tijdens het VVOJ-congres over te slaan.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk