Conferentie

VVOJ2013 verslag: Location Based applications

Titel: Location Based applications
Spreker: Hille van der Kaa.
Datum: Vrijdag 15 november 2013 15:45 – 17:00 uur
Aantal deelnemers: omgeveer 20

door Rachel de Vos

Hille van der Kaa liet in haar presentatie nieuwe (gratis) technieken en applicaties zien. Voor de applicaties zijn verder geen extra technische kennis nodig. Sommige applicaties zijn niet geschikt voor Apple en andere applicaties weer niet voor Android.

  1. Vyclone: Je kunt met meerdere personen tegelijk dezelfde situatie filmen vanuit verschillende punten. Een voordeel is dat je daarna gelijk kan editen en publiceren.
  2. Banjo: Verzameld continu informatie om je heen. Je kunt bijvoorbeeld zien wie van jouw collega’s al op een locatie was. Dit is erg handig als je net te laat op een locatie komt.
  3. Highlight: Verzameld ook informatie voor mensen die per se bij je vriendenkring behoren. Je kunt terugkijken, niet dagen terug.

Instaleer Banjo en Highlight niet allebei op je telefoon. De applicaties laten alleen mensen zien die zich hebben aangemeld. Banjo is beter af te schermen dan Highlight.

  1. Geocaching: Is een spel waarbij je opzoek moet naar een fysieke schat. Iemand verstopt een pakket en geeft een aantal clues. Dit kan en creatieve manier zijn om geïnterviewden te zoeken.
  2. Klikaklu: Dit is de moderne versie van Geocaching. Het is een speurtocht door middel van foto’s. In de journalistiek kan dit gebruikt worden om iets actiefs met je lezer te doen.
  3. Repudo: Je kunt een foto video -of audiofragment virtueel ophangen. Bij het plaatsen van het fragment kan je aangeven of je het wil laten hangen zodat iedereen het kan vinden of dat het alleen beschikbaar is voor de eerste die het vindt. Je kunt dit als locatie gebaseerde storytelling gebruiken.
  4. Ustream: Is een manier om live video te streamen. Je krijgt een eigen kanaal en als je iets filmt staat het gelijk online. Dit wordt al gebruikt bij een aantal lokale gemeenteraden. De applicatie is alleen gratis als je de advertenties accepteert.
  5. Onvert: Is een design in 3D, het maakt lagen van beelden. Je kunt het design laten zien door middel van een QR code. Als de code gescand wordt komt er bijvoorbeeld een filmpje in beeld.
  6. Thinglink: Bij deze applicatie kan je teksten of links in een foto plakken.

10.Audioboo: je kunt met deze applicatie iets opnemen en daarna nog informatie toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een foto bij een interview zetten. Je kunt het zo instellen dat de audio gelijk op andere media komt te staan.

11.Tripline: Hiermee kan je routes uitzetten en bij bepaalde punten extra informatie geven. Zoals bij de Volkskrant filmroute.

12.Qwiki :Hier maak je een verzameling van bepaalde hashtags, bijvoorbeeld van audio.

13.SCVNGR: Dit wordt veel gebruikt in de entertainment hoek en kan gebruikt worden om je publiek meer bij een onderwerp te betrekken. Het is namelijk een spel waarbij  mensen opdrachten moeten uitvoeren.

14.AndroSensor: Met deze applicatie wordt je mobiel een sensor. Je kunt dan onder andere de temperatuur en de decibel meten.

15.EveryTrail: Je laat je eigen wandelroute zien en mensen kunnen dan een review geven van de route.

16.Historypin: De applicatie geeft aan wat er in de geschiedenis is gebeurd op een bepaalde plek. Dit is vooral interessant voor lokale en regionale media.

17.Seek my friends: Als je een clubje aanmaakt kan je altijd laten zien iemand van die club zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens een evenement om te zien waar iedereen staat.

18.Appsbuilder: Hiermee kan je een erg snel een eigen applicatie bouwen

19.Narrative- memoto: Je speld een camera op en die maakt om de zoveel tijd een foto. Deze foto kan gelijk online worden gezet.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Graag laten we jullie weten dat de kaartverkoop voor de VVOJ Conferentie 2024 is geopend. Kom net als vele collega’s uit Vlaanderen en Nederland op 15 en 16 november naar Rotterdam. Het thema is dit jaar Onverschrokken de nieuwe wereld in.

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk