Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013 verslag: expert track met Sigrid Melchior

Titel:
Datum: 15 november 2013
Spreker: Sigrid Melchior
Aantal aanwezigen:

Tekst verslag: Paul van der Cingel

Welke info uit Brussel is nu belangrijk voor de burger? Omdat het de EC is die wetsvoorstellen doet en daarmee de agenda bepaalt voor de parlementariërs die door de burger gekozen worden, is het jaarprogramma van de EC een startpunt:

Google < EC Commission Work Programme>

Meer detailinfo over de geagendeerde onderwerpen Google op  <Road Map 2014 EC>

Op de langere termijn is belangrijk dat de EC haar onderwerpen voorbereidt met de hulp van Expert Groups, waarin allerhande organisaties en experts zitting hebben:

Google < Register Expert Groups>  Let op! Je kunt zoeken op trefwoord, maar weet dat 80% in het Engels is en 20% in het Frans…

Iemand van de London School of Economics met een NGO samen maakt Votewatch Europe . Databank met stemgedrag (alle stemmingen die elektronisch zijn gedaan, dus geen handopsteken). Je kunt er ook in zien per persoon of-ie loyaal meestemde met de fractie of dat-ie ‘rebel’ is.

Duitse enthousiastelingen maakten over het onderwerp ‘privacy en dataprotection’; http://lobbyplag.eu/map . Hoeveel van de oorspronkelijke teksten uit de Expert groups kwam uiteindelijk in de teksten van amendementen terecht? Oftewel: wat is de invloed van lobbyisten in expert groups? LET OP: dit is open source, dus bruikbaar voor andere projecten.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk