Nieuws

Zelfportret Belgische journalist

dj172Er is in de mainstream media in België nog amper ruimte voor diepgravende onderzoeksjournalistiek. Dat zeggen vier op de vijf  journalisten die meewerkten aan een uitgebreid zelfportret van van de Belgische journalist in 2013 dat de Universiteit Gent onlangs publiceerde. De Vlaamse Vereniging van Journalisten nam een handzame samenvatting op in het oktobernummer. Van leeftijd en opleidingsniveau tot deontologie en politieke kleur, de Belgische journalist anno 2013 wordt in al zijn facetten geschetst.

Het dossier in De Journalist geeft in vogelvlucht de belangrijkste bevindingen van een onderzoek onder leiding van Karin Raeymaeckers van de Universiteit Gent. Zo blijkt de Belgische journalist steeds hoger opgeleid (94% is hooggeschoold en onder jongere collega’s zelfs 98%), en hecht hij of zij groot belang aan het op peil houden van de traditionele vakvaardigheden (taalvaardigheden, kritische vaardigheden).

Juist op het vlak van onderzoeks- en online-researchmethodieken geven negen op de tien collega’s aan dat het belang van beheersing hiervan toeneemt. Ook het interpreteren van basisstatistiek en het werken met databanken worden steeds belangrijker geacht. Verder is opvallend dat nog slechts een beperkte groep journalisten (19%) sociale netwerksites gebruikt als belangrijke bron van informatie. De telefoon scoort nog altijd hoog (53%).

Lees het gehele zelfportret via de Universiteit Gent.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk