Nieuws

KPN let extra op beveiliging na Belgacom-lek

KPN let extra op de beveiliging van het eigen netwerk naar aanleiding van het ontdekte lek bij Belgacom.
Vorige week verschenen er berichten in verschillende Belgische media dat het grootste Belgische telecomnetwerk, Belgacom, zou worden afgeluisterd door de Britse en Amerikaanse veiligheidsdienst.

KPN persvoorlichter Maurice Piek liet de VVOJ vandaag weten dat ‘het bericht over Belgacom verontrustend is. Wij hebben geen indicatie van een dergelijke inbreuk op de KPN omgeving. Bij een dergelijke inbreuk (ongeacht de bron) volgt aangifte bij de autoriteiten,” aldus Piek.

Belgacom deed vorige week al aangifte van inbraak op het netwerk. De Belgische justitie iseen strafrechtelijk onderzoek gestart. Formeel is niet bekend wie de inbraak heeft gedaan, maar alles zou wijzen in de richting van de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Niet het hele Belgacom netwerk, maar uitsluitend dat deel dat contact maakt met het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zou worden afgetapt.

Belgacom vermoedde zelf al langere tijd dat er iets aan de hand was met het eigen netwerk, dat regelmatig last had van instabiliteit. Maar het duurde tot juni 2013 voordat Belgacom een Nederlandse bedrijf inschakelde om de kwestie uit te zoeken.

Op de vraag of ook KPN wellicht doelwit is van hackers, al dan geen veiligheidsdiensten, laat KPN weten dat “KPN zeer gedreven en zeer gespecialiseerde teams heeft, het Security Operating Center en het Computer Emergency Response Team. Zij houden 24 uur per dag, 7 dagen per week de veiligheid van de systemen en de data van onze klanten in de gaten,’ aldus Piek.

Volgens Belgische media zou Belgacom vooral doelwit van de veiligheidsdiensten zijn omdat het gebruik zou maken van software van het Israëlische bedrijf ECtel. Dat bedrijf is inmiddels gefuseerd met een Amerikaanse partner, en heet tegenwoordig eVidya.

Belgische media insinueerden dat het toenmalige Israëlische bedrijf destijds bewust software zou hebben geïnstalleerd waarop standaard een aftapmogelijkheid zou bestaan. Dit was, aldus de berichten, aannemelijk omdat de oprichters van het software bedrijf ook bij de Israëlische veiligheidsdienst zouden hebben gewerkt. Zij zouden nog goede contacten onderhouden met zowel de Israëlische als andere veiligheidsdiensten.

KPN liet desgevraagd weten ‘geen mededelingen te doen over de software die KPN inzet voor het eigen netwerk.’

Lees ook:
Belgacom Hacker bespioneerde ook de Britten, De Tijd, 20 september 2013
* Ook Israël dreigt Belgacom te bespioneren, Het Nieuwsblad, 17 september 2013
* Problemen Belgacom al in 2012 ontdekt, Knack, 17 september 2013
* België dient klacht in na mogelijke spionage door NSA,  De Tijd, 16 september 2013
* Belgien emport uber Britische Spionage, Der Spiegel, 16 september 2013
 

Gerelateerde artikelen

Onafhankelijk en diepgravend journalistiek onderzoek op lokaal niveau, hoe doe je dat? Hoe overleef je als kleine, onafhankelijke start-up? Hoe kan artificiële intelligentie (AI)  journalisten helpen bij onderzoek? Hoe toon je achterkamertjespolitiek aan? Wil je hier meer over weten? Kom naar de Regiomiddag die de VVOJ aanbiedt op 8 oktober in Arnhem.

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk