Nieuws, Woo

“Journalisten in België moeten aandacht vragen voor problemen Wob”

Journalisten in België moeten meer gebruik maken van de Wet Openbaarheid van Bestuur en berichten over de tekortkomingen in de uitvoeringspraktijk. Dat schrijft Dirk Voorhoof, verbonden aan de Universiteit Gent, in het opiniestuk ‘Liefst geen pottenkijkers?’, over het publieke recht op openbaarheid van bestuursdocumenten en de tegenwerking door de overheid.

Voorhoof illustreert het belang van een krachtige beroepsinstantie en schetst verschillen tussen de Belgische en de Vlaamse praktijk: zo kan op Vlaams niveau een onterechte weigering niet alleen vernietigd worden, maar kan de overheid bovendien gedwongen worden informatie alsnog vrij te geven. Dat dit ook dan nog niet altijd (van harte) gebeurt, is een van de problemen die Voorhoof, zelf voormalig lid van de Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten (CTB), de revue laat passeren. De ambtelijke houding is nog veel te vaak: liever geen pottenkijkers’. Zolang journalisten niet over die knelpunten berichten en zelf de Wob gebruiken, ‘zal de deur naar de toegang tot bestuursdocumenten blijven knellen’.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk