Nieuws

Onderzoeksjournalistieke portaal publieke omroep Incontxt online

incontxtIncontxt, het nieuwe webportaal voor onderzoeksjournalistiek van de publieke omroep, is de afgelopen week online gegaan. De site bundelt de achtergrond- en onderzoeksjournalistieke producties thematisch in dossiers die de grenzen van de afzonderlijke publieke omroepen en hun eigen programma’s overstijgen. “Een ‘online loket’ waar alle journalistieke en onderzoeksjournalistieke content overzichtelijk bij elkaar staat”, aldus Rutger Verhoeven, hoofd nieuwe media van de VARA op de site.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk