Nieuws, VVOJ Vereniging

Dodenherdenking: ‘Vrije woord geen doel op zich’

IMG_0817‘Het vrije woord is geen doel op zich, maar een noodzakelijk onderdeel van een vrije samenleving die te allen tijde beschermd moet worden.’ Dat zei de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zaterdagmorgen 4 mei tijdens de jaarlijkse Nederlandse Dodenherdenking bij het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Na de herdenkingsrede van De Graaf legden diverse journalistenorganisaties, waaronder de VVOJ, bloemen bij het monument ter nagedachtenis van de journalisten die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd om de vrijheid van meningsuiting.

De Graaf stelde in zijn rede dat de pers in een democratie een waakhondfunctie heeft die door geen overheid mag worden afgenomen. Hij zei zich daar als politicus terdege van bewust te zijn. ‘Als die wordt weggenomen, dan regeren tirannie en willekeur,’ zei hij. ‘Hoe de pers vervolgens omgaat met de haar gegeven vrijheid, komt aan op het gewetensvol handelen van journalisten zelf en brengt dus verantwoordelijkheid met zich mee.’ Hij memoreerde het feit dat vandaag de dag, volgens een recent rapport van Freedom House, slechts 14% van de wereldbevolking toegang heeft tot journalistieke producten die niet door een overheid worden beïnvloed.

Na de herdenkingsrede legden diverse journalistenorganisaties, de gemeente Den Haag en gymnasium Haganum bloemen bij het monument in de gevel van perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten. De VVOJ heeft zitting in het bestuur van het Perscentrum.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk