Nieuws, VVOJ Vereniging

Dodenherdenking: ‘Vrije woord geen doel op zich’

IMG_0817‘Het vrije woord is geen doel op zich, maar een noodzakelijk onderdeel van een vrije samenleving die te allen tijde beschermd moet worden.’ Dat zei de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zaterdagmorgen 4 mei tijdens de jaarlijkse Nederlandse Dodenherdenking bij het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Na de herdenkingsrede van De Graaf legden diverse journalistenorganisaties, waaronder de VVOJ, bloemen bij het monument ter nagedachtenis van de journalisten die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd om de vrijheid van meningsuiting.

De Graaf stelde in zijn rede dat de pers in een democratie een waakhondfunctie heeft die door geen overheid mag worden afgenomen. Hij zei zich daar als politicus terdege van bewust te zijn. ‘Als die wordt weggenomen, dan regeren tirannie en willekeur,’ zei hij. ‘Hoe de pers vervolgens omgaat met de haar gegeven vrijheid, komt aan op het gewetensvol handelen van journalisten zelf en brengt dus verantwoordelijkheid met zich mee.’ Hij memoreerde het feit dat vandaag de dag, volgens een recent rapport van Freedom House, slechts 14% van de wereldbevolking toegang heeft tot journalistieke producten die niet door een overheid worden beïnvloed.

Na de herdenkingsrede legden diverse journalistenorganisaties, de gemeente Den Haag en gymnasium Haganum bloemen bij het monument in de gevel van perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten. De VVOJ heeft zitting in het bestuur van het Perscentrum.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk