Nieuws, VVOJ Vereniging

Dodenherdenking: ‘Vrije woord geen doel op zich’

IMG_0817‘Het vrije woord is geen doel op zich, maar een noodzakelijk onderdeel van een vrije samenleving die te allen tijde beschermd moet worden.’ Dat zei de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zaterdagmorgen 4 mei tijdens de jaarlijkse Nederlandse Dodenherdenking bij het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Na de herdenkingsrede van De Graaf legden diverse journalistenorganisaties, waaronder de VVOJ, bloemen bij het monument ter nagedachtenis van de journalisten die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd om de vrijheid van meningsuiting.

De Graaf stelde in zijn rede dat de pers in een democratie een waakhondfunctie heeft die door geen overheid mag worden afgenomen. Hij zei zich daar als politicus terdege van bewust te zijn. ‘Als die wordt weggenomen, dan regeren tirannie en willekeur,’ zei hij. ‘Hoe de pers vervolgens omgaat met de haar gegeven vrijheid, komt aan op het gewetensvol handelen van journalisten zelf en brengt dus verantwoordelijkheid met zich mee.’ Hij memoreerde het feit dat vandaag de dag, volgens een recent rapport van Freedom House, slechts 14% van de wereldbevolking toegang heeft tot journalistieke producten die niet door een overheid worden beïnvloed.

Na de herdenkingsrede legden diverse journalistenorganisaties, de gemeente Den Haag en gymnasium Haganum bloemen bij het monument in de gevel van perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten. De VVOJ heeft zitting in het bestuur van het Perscentrum.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk