Nieuws

Provincie Friesland gaat journalistiek financieren

Een opmerkelijk initiatief: de provincie Friesland zet honderdduizend euro opzij om journalistieke projecten en producties te financieren. Via een mediafonds komt er 70.000 euro beschikbaar voor innovatieve projecten en 30.000 euro voor onderzoeksjournalistieke producties. Friesland kent twee regionale dagbladen, een regionale omroep en een commerciële regionale omroep. De provincie zegt enerzijds de pluriformiteit te willen stimuleren, maar hoopt tegelijkertijd dat de media meer gaan samenwerken, zo blijkt op de Persinnovatie-website. Een onafhankelijke commissie moet de provincie adviseren welke projecten in aanmerking komen voor subsidie. Vanaf komend voorjaar kunnen verzoeken bij het fonds worden ingediend.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk