Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoek naar sport, wat levert het op?

Flyer VVOJ Café 14-1-2013 SportOp de Rotterdamse burelen van het Algemeen Dagblad discussiëren komende maandag Thijs Zonneveld, Wessel Penning en Peter Brems met collega-(sport)journalisten over de vraag hoe er meer en beter journalistiek onderzoek valt te doen om sportaffaires te onthullen. Niet dat er helemaal niks onderzocht wordt. Wat levert het op? NRC Handelsblad en de NOS publiceerden de afgelopen weken over doping binnen de Raboploeg. NRC kon een niet-gecensureerde versie van renner Levi Leipheimers verklaringen tegenover USADA inzien, waarin ploegarts Geert Leinders een centrale rol wordt toegedicht. Tegenover NOS legden verschillende bronnen belastende verklaringen af. Op De Nieuwe Reporter wond pr-manager en oud-sportjournalist Jaap Stalenburg zich op over de NOS-berichtgeving. Toegang tot het VVOJ Café maandag is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk