Nieuws

Vlaams-NL journalistenbeurs: nu aanmelden

Vlaamse en Nederlandse journalisten die enkele maanden in het buurland willen werken, kunnen zich tot 31 januari 2013 aanmelden voor een speciale uitwisselings- en/of onderzoeksbeurs. De beurs, die sinds 2012 ook geldt voor onderzoeksjournalisten, verdeelt 22.000 euro over alle relevante aanvragen. De beurzen worden toegewezen door een onafhankelijke jury.

Journalisten kunnen een aantal maanden op de redactie in het buurland werken of een eigen onderzoeksproject presenteren. Elk thema komt in aanmerking maar er dient een duidelijk link tussen Vlaanderen en Nederland aanwezig te zijn in het onderzoeksproject. De precieze voorwaarden, inschrijvingen en uitgebreide informatie zijn terug te vinden op de websites van beide overheden.

In 2012 werden vijf beurzen uitgereikt. De drie onderzoeksbeurzen gingen naar Dirk Leestmans (VRT – Panorama “Belgen in de gevangenis van Tilburg”), Coen Theuwis (Omroep Zeeland “Hedwigepolder, tussen fictie en emotie”) en BNR Nieuwsradio-journalist Gerd De Smyter (boek over Belgische managers aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De publicatie staat gepland voor begin 2013). De twee uitwisselingsbeurzen gingen naar VRT Radio 2 – journalist Jeroen Tuytten (gastredacteur bij de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland, Omroep West) en de Nederlandse freelance journalist Tijs van den Boomen (redacteur bij het gratis weekblad “Brussel Deze Week”).

Meer informatie over de beurs vind je hier of via de vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in Den Haag, mevrouw Liesbet Servranckx, telefoon: 00-31-70-4168101 of mail: info@vlaamsevertegenwoordiging.nl. Voor ondersteuning bij het zoeken naar een gastredactie of contacten bij verschillende mediabronnen, stelt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten haar netwerk ter beschikking. Je kunt de VVOJ contacteren via directeur@vvoj.org of tel. 00-31-88 4813011.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk