Conferentie

VVOJ2012 Audio Verslag: cord blood and shady banking

Clea Caulcutt (UK) followed the trail of cord blood being banked in Belgium, France and the rest of Europe. Mothers throughout the EU are encouraged to privately bank the cord blood of their newborn babies. Cord blood contains stam cells, which the private banks say can be used to cure many diseases like Parkinson, cancer, etc. But this is far from proven and it seems more likely that this blood will never be used. Listen here to Part 1.

While investigating into private blood banks, Clea Caulcutt was in need of a Flemish speaking partner. Since the main cord blood bank they followed was based in Belgium and the Netherlands, many documents were in Dutch. Caulcutt explains about the cooperation with Tom Cochez. She is based in Paris, her partner in Belgium. Listen here to Part 2.

Verslag: Jasser Keustermans

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk