Conferentie

VVOJ2012 verslag: Searching the internet (Dutch session) 2

Titel: Searching the Internet – the latest tips and tricks
Datum: 16 november 2021
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Ewoud Sanders
Aantal deelnemers: ongeveer 20

Verslag: Geert Hendryckx

Ewoud Sanders begon zijn lezing met het boekje ‘Slimmer zoeken op het internet’ te promoten, een boekje dat hij heeft geschreven vol tips voor journalisten. Misschien was het niet de beste keuze om voor de lezing te zeggen dat alles ook in het boekje staat, maar hij had toch het hele uur de aandacht van zijn publiek.

Het belangrijkste antwoord op de vraag waarom journalisten slimmer en doeltreffender moeten zoeken op het internet is tijdwinst. Volgens een onderzoek verliest de Nederlandse journalist gemiddeld 8% tijd door een tekort aan internetvaardigheden. Een rede te meer om Sanders’ lezing goed te volgen, want in de rest van de lezing volgde een tal van handige tips om tijdverlies te beperken en zo doeltreffend mogelijk informatie op te zoeken.

Zelfs de meest eenvoudige toetsencombinatie die wij allemaal dagelijks gebruiken, althans dat dacht ik, blijkt voor de meesten toch nog onbekend. Het ging hier over ‘ctrl+f’, de combinatie die je naar een bepaald woord laat zoeken in een tekst die je anders onnodig helemaal zou doorlezen. Blijkbaar kende meer dan de helft van de bevraagde journalisten deze combinatie niet.

Vervolgens had Sanders het over de zogenaamde search operators, woorden of tekens die je aan je zoekopdracht kan toevoegen om het zoeken te optimaliseren. Dit middel kreeg de meeste aandacht voor de spreker. Hij benadrukte zeer vaak dat deze erg geschikt zijn om gerichter te zoeken, ook al lijkt het niet altijd even gemakkelijk. Voor dit deel van de presentatie was ook duidelijk de meeste aandacht van het publiek, omdat dit toch een zeer handig tool is voor de aanwezige journalisten, waarvan de meeste blijkbaar nog niet veel afwisten.

Ook de databases waarvan je voor weinig geld gebruik van kan maken vielen in de smaak bij het publiek. Ook hier wisten de meeste journalisten blijkbaar het bestaan nog niet van, wat toch een beetje onbegrijpelijk is. De historische database was dan weer iets waar ikzelf nog niet van gehoord had, maar dat lijkt me dan ook iets minder voor journalisten die het nieuws van nu moeten volgen.

Zo kwam de spreker tot het einde waar hij nog enkele andere tijdsbesparende tips op een rijtje zette. Als afsluiter had hij het opnieuw even over zijn boekje, dat blijkbaar in de smaak omdat er al 80.000 van zijn verkocht in 8 verschillende versies.

Persoonlijk vond ik de lezing zeer interessant, hoewel hij voor mij niet veel nieuws vertelde. Wat me wel opviel was dat de lezing voor de aanwezige Nederlandse journalisten soms wel op een openbaring leek. Het was alsof meneer Sanders een goochelaar was die zijn trukendoos opende en alles uitlegde aan zijn publiek. Google is dan ook een middel met enorme mogelijkheden, waarvan alles duidelijk nog niet geweten is.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk