Conferentie

VVOJ2012 verslag: Working with data (part I). Finding what’s available

Titel: Working with data PART 1: Finding what’s available (international databases).
Datum: 16 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Nils Mulvad en Brant Houston

Verslag: NAAM VOLGT

Diepgaande datajournalistiek is misschien niet voor elke journalist weggelegd. Toch is het belangrijk voor een journalist om tijdens het researchen zo efficiënt mogelijk om te gaan met data. En dat begint met te weten waar je de juiste gegevens kan vinden.

“In het Verenigd Koninkrijk hoorde ik wel eens dat er daar geen goeie data te vinden is. Na enkele uurtjes researchen wist ik al wel beter” , aldus Brant Houston, professor aan de universiteit van Illinois en kenner van het vak onderzoeksjournalistiek.

“Als je het niet weet staan wil dat niet zeggen dat het er niet is.  Zelf ben ik software gaan gebruiken omwille van praktische redenen. Ik moest mijn werk sneller klaarkrijgen, want ik had geen tijd meer om lang te wachten tot ze mij eindelijk een document stuurden” , meent Houston.  De Amerikaan weet waar hij het over heeft en staaft dat even later ook met verschillende voorbeelden. Hij geeft de aanwezigen tips en trucjes om snel en doelgericht data te verzamelen. En daar is helemaal geen uitgebreide softwarekennis voor nodig.

Verschillende nuttige websites passeren de revue en ook Nils Mulvad doet zijn duit in het zakje. Mulvad is trainer in onderzoeksjournalistiek, computer assisted reporting en interviewtechnieken.

Hij heeft het onder meer over webscraping, een handige manier om gegevens vanop websites te structureren. Mulvad vertelt er wel bij dat je er als rookie beter niet zomaar aan begint. Ook het visualiseren van data komt nog aan bod, maar helaas schiet daar niet al te veel tijd meer voor over. Soms is er te veel interessants te vertellen op de VVOJ-conferentie om op een uurtje rond te geraken.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk