Conferentie

VVOJ2012 verslag: social media as investigative tool

Titel: Social media as investigative tool
Datum: vrijdag 16 november 2012
Tijd: 15:45-17:00 uur
Spreker: Michaël Opgenhaffen

Verslag: Isabelle Gheldolf

Sociale media zijn voor de moderne journalist belangrijk om ooggetuigen of ‘incidental journalists’ te vinden. Als case study neemt Michaël Opgenhaffen, docent en auteur van het boek ‘Sociale media en de journalistiek’, de aanslag in Noorwegen door Anders Breivik. Enkele tips and tricks.

Eerst en vooral wil je Belgen of Nederlanders te pakken krijgen die in Oslo aanwezig zijn. Statusupdates op Facebook zijn hier ideaal voor.

De website Opentatussearch.com is een zogeheten third-party-application die zoekt tussen openbare statusupdates op Facebook. Dat zijn berichten geplaatst door mensen die niet in jouw netwerk zitten. De website verzamelt enkel statusupdates van een paar dagen oud, dus snel zijn is de boodschap.

Om persoonlijke getuigenissen te vinden moet je denken als een mens en niet als een journalist. Mensen formuleren hun statussen met woorden als “ik”, “hier” en de locatie, indien ze op reis zijn.

De zoekopdracht in dit geval zou “Ik hier Oslo” zijn. Seekatweet.com is een website met een kaartje waar tweets op een wereldkaart worden geklasseerd. Je klikt op Oslo en er verschijnt een live stream met alle tweets uit Oslo.

Socialemediagebruikers delen veel foto’s. Door de locatie bij de foto kan je mensen vinden die in Oslo zijn.

Skylines.io is een website die real time foto’s klasseert. Couchsurfing.com is een verzamelwebsite voor mensen die hun huis openzetten voor een gratis overnachting of voor mensen die een slaapplek zoeken.

Door een locatie in te geven en in de filteroptie de gesproken taal aan te passen naar “Nederlands” kan je makkelijk Belgen in het buitenland vinden.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk