Conferentie

VVOJ2012 verslag: social media as investigative tool

Titel: Social media as investigative tool
Datum: vrijdag 16 november 2012
Tijd: 15:45-17:00 uur
Spreker: Michaël Opgenhaffen

Verslag: Isabelle Gheldolf

Sociale media zijn voor de moderne journalist belangrijk om ooggetuigen of ‘incidental journalists’ te vinden. Als case study neemt Michaël Opgenhaffen, docent en auteur van het boek ‘Sociale media en de journalistiek’, de aanslag in Noorwegen door Anders Breivik. Enkele tips and tricks.

Eerst en vooral wil je Belgen of Nederlanders te pakken krijgen die in Oslo aanwezig zijn. Statusupdates op Facebook zijn hier ideaal voor.

De website Opentatussearch.com is een zogeheten third-party-application die zoekt tussen openbare statusupdates op Facebook. Dat zijn berichten geplaatst door mensen die niet in jouw netwerk zitten. De website verzamelt enkel statusupdates van een paar dagen oud, dus snel zijn is de boodschap.

Om persoonlijke getuigenissen te vinden moet je denken als een mens en niet als een journalist. Mensen formuleren hun statussen met woorden als “ik”, “hier” en de locatie, indien ze op reis zijn.

De zoekopdracht in dit geval zou “Ik hier Oslo” zijn. Seekatweet.com is een website met een kaartje waar tweets op een wereldkaart worden geklasseerd. Je klikt op Oslo en er verschijnt een live stream met alle tweets uit Oslo.

Socialemediagebruikers delen veel foto’s. Door de locatie bij de foto kan je mensen vinden die in Oslo zijn.

Skylines.io is een website die real time foto’s klasseert. Couchsurfing.com is een verzamelwebsite voor mensen die hun huis openzetten voor een gratis overnachting of voor mensen die een slaapplek zoeken.

Door een locatie in te geven en in de filteroptie de gesproken taal aan te passen naar “Nederlands” kan je makkelijk Belgen in het buitenland vinden.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk