Nieuws, VVOJ Activiteiten

Carel van der Velden & Ellen van Gaalen (AD) en Wim Van Den Eynde (Panorama) winnen De Loep 2012

Carel van der Velden en Ellen van Gaalen van het Algemeen Dagblad/Rotterdam hebben De Loep 2012 gewonnen in de categorie onderzoeksjournalistieke tekstproductie. In de categorie beste audiovisuele productie won Wim Van Den Eynde voor zijn VRT-Panorama documentaire ‘Voor wie de klok luidt’. Beide Loepen werden uitgereikt door juryvoorzitter Ad van Liempt. Er werd dit jaar geen aanmoedigingsprijs uitgereikt.
For an English version of this news story, go here.

De prijsuitreiking vond vrijdagavond 16 november 2012 plaats tijdens de conferentie van de Nederlands?Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Antwerpen. Het is het negende achtereenvolgende jaar dat de prijs voor de beste Nederlandstalige journalistieke onderzoeksproducties werd uitgereikt.

Wim Van Den Eynde (VRT Panorama)

De jury vond het bijzonder verheugend dat enkele van de sterkste inzendingen uit de regionale journalistiek afkomstig waren. Dat is des te opmerkelijker omdat dagelijks zichtbaar is hoe moeilijk de regiokranten het hebben. Dat er enige voortreffelijke staaltjes van pure onderzoeksjournalistiek in de regio te noteren vielen, verdient volgens de jury de grootste bewondering.

Dat staat enigszins in contrast met de onderzoeksjournalistieke verrichtingen van de landelijke media. Zo haalde geen enkele inzending van een opinieblad de longlist van de jury – terwijl de opiniebladen in het verleden toch vaak de fakkeldragers van de onderzoeksjournalistiek waren en het platform voor de grootste onthullingen. De inzendingen van de landelijke kranten kwamen wel in de buurt van een nominatie, maar haalden de eindstreep niet – en dat mag volgens de jury opvallend heten.

Op audiovisueel gebied was het volgens de jury een zeer rijk jaar. Geen van de zittende juryleden kan zich een jaar herinneren waarin zeker tien inzendingen (variërend van lange documentaires tot series korte (nieuws)berichten op meerdere platforms die samen een onderzoeksdossier vormden) rijp genoeg leken voor een nominatie. Zowel het bepalen van de drie genomineerden áls het aanwijzen van een winnaar was dan ook een zeer moeilijke keuze.

Ellen van Gaalen en Carel van der Velden (Algemeen Dagblad)

De jury heeft met pijn in het hart dit jaar geen aanmoedigingsprijs toegekend. Het (wel degelijk aanwezige) aanstormend journalistiek talent leek dit jaar soms iets te snel tot publicatie te (willen of moeten) komen, waardoor het eindresultaat nog net niet tot volle wasdom was gekomen. De jury roept op journalistieke producties (en niet uitsluitend maar wel zeker ook die van jonge journalisten) de tijd van rijpen te geven.

Meer informatie over de winnende producties:
Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad?verslaggevers Ellen van Gaalen en Carel van der Velden kwamen verhalen over de Schiedamse burgemeester Verver op het spoor, en bleven spitten. Het leidde tot een uitgebreide serie artikelen rond dit stadhuisdrama en het aftreden van de burgemeester. Het was volgens de jury een goed en systematisch onderzoek dat alle
journalistieke technieken inzette en benutte: van tipgevers tot openbaarheidsverzoeken.

Wim van den Eynde onderzocht voor VRT?Panorama het schokkende relaas van misstanden in een politieregio en hoe het mensen vergaat die deze misstanden aan de kaak stellen. Van den Eynde onderwierp iedere bewering van de klokkenluiders aan eigen speurwerk en schetste een onthutsend beeld. De documentaire ‘Voor wie de klok luidt’ werd volgens de jury een productie die de kern van de journalistieke taak raakt, gegoten in een mooie vertelwijze.

Alle drie de Loep-winnaars spraken eind oktober tijdens het VVOJ Café in Rotterdam over hun onderzoeken.

Jury-voorzitter Ad van Liempt van De Loep

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvingen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’.

* Meer over De Loep lees je hier.

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk