Nieuws

Nominaties De Loep 2012

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikt in 2012 voor de negende keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn geen producties genomineerd.

De winnaars worden bekend gemaakt op vrijdagavond 16 november 2012 tijdens het diner van de VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen.

Tekstuele producties

In de categorie tekstuele producties viel vooral de positieve inbreng van de regionale kranten op, hoewel juist deze media het veelal niet makkelijk hebben.

• De val van de Schiedamse burgemeester Verver. Artikelenreeks in het AD. Door: Carel van der Velden en Ellen van Gaalen.
Artikelen zijn niet online beschikbaar. Het BING-rapport wel.

• De Roermondse connectie. Artikelenreeks in het Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Door: Theo Sniekers en Hans Goossen.

De connectie en de code, 1-10-11
Van Rey wekt schijn belangenverstrengeling, 1-10-11
Hard oordeel over Van Rey, 20-3-12
Van Rey houdt post, 6-4-12

Slaven in de polder. Boek. Door: Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar.

Audiovisuele producties

Het aanbod aan ingezonden audiovisuele producties was zeer breed, met een uitzonderlijk hoog niveau. In het juryrapport zal worden toegelicht hoe veel inzendingen dicht bij een nominatie kwamen.

• ZEMBLA (VARA): Misbruikt onder toezicht. Door: Jos van Dongen en Annette Schätzle.

• Panorama (VRT): Voor wie de klok luidt. Door: Wim Van den Eynde

• Zembla (VARA): Operatie Proefkonijn. Door: Marieke van Santen en Sander Rietveld.

Geen aanmoedigingsprijs in 2012
De jury heeft besloten dit jaar geen Aanmoedigingsprijs toe te kennen. Er waren enkele producties die zeer dichtbij kwamen, maar waarbij het onderzoek net te vroeg als afgerond werd gepubliceerd. De jury vraagt zich af of de jonge collega’s wellicht te snel tot publicatie (moeten?) komen. De jury pleit met kracht dat met name de aanstormende journalistieke talenten ruimte en tijd krijgen om hun onderzoeksverhalen volledig te kunnen afmaken.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs, die dit jaar niet wordt uitgereikt, ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro. Indien een prijs wordt toegekend voor een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde, het geldbedrag wordt gedeeld.

Vorig jaar gingen de Loeps naar:

* Tekstueel: Het wonder van de Noord/Zuidlijn. Een boek over het dramatische verloop van de aanleg van deze Amsterdamse metrolijn door Bas Soetenhorst.

* Audiovisueel: Te gek om los te lopen. Uitzending van Panorama (VRT) door Dirk Leestmans

* Aanmoedigingsprijs: ‘ICT, het zwarte gat van Amsterdam’. Stefan Vermeulen (Follow the Money) voor een productie in HP/De Tijd.


Bookmark and Share


Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk