Nieuws

Data Fuel: congres datajournalistiek

Donderdag 4 en vrijdag 5 oktober organiseert Centrum voor Communicatie & Journalistiek (CCJ) van de Hogeschool Utrecht een tweedaagse training op het gebied van datajournalistiek onder de naam DATA FUEL. Met diverse trainers op het vakgebied uit Engeland, Duitsland en Nederland. Tijdens DATA FUEL zit je als deelnemer zelf aan de knoppen.

De trainers geven uitleg, tonen diverse voorbeelden en begeleiden je in het onder de knie krijgen van een aantal vaardigheden. Zodat je voldoende brandstof meekrijgt om straks prachtige journalistieke verhalen te maken met behulp van data.

Workshops
Waar vind je data? Hoe vind je mooie verhalen in data? Hoe interpreteer je statistische cijfers? Op welke manier vind je interessante patronen in een grote dataset door zorgvuldig te analyseren? Hoe programmeer je op een eenvoudige manier en haal je data direct van het web? Er zijn tijdens de tweedaagse diverse workshops op het gebied van statistiek, scrapen, Google Refine, Fusion Tables, spreadsheets en social media.

Doelgroep
DATA FUEL is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de diverse facetten van datajournalistiek. Tijdens deze tweedaagse worden verschillende workshops aangeboden. Als deelnemer stel je zelf je programma samen. De meeste sessies zijn gericht op het aanleren van een specifieke vaardigheid. Voor een aantal sessies is relevante kennis of ervaring noodzakelijk.

Inschrijven
De inschrijving verloopt via de website van Centrum voor Communicatie & Journalistiek. Je schrijft je in voor beide dagen. Mocht je één van beide dagen verhinderd zijn, dan is het mogelijk om een collega te sturen.
Geef op je inschrijfformulier alvast aan voor welke workshops je belangstelling hebt. Definitief inschrijven voor de diverse workshops gebeurt twee weken voorafgaande aan DATA FUEL. Je krijgt hiervan een aparte herinnering per mail toegestuurd.
De genoemde sessies en trainers zijn onder voorbehoud. Het programma kan mogelijk op een aantal onderdelen nog wijzigen.

Locatie
DATA FUEL vindt plaats in Utrecht op de Hogeschool Utrecht. Precieze locatie volgt.

Kosten
Deelnemers aan DATA FUEL betalen 450 euro in totaal. Dit bedrag is inclusief BTW, koffie, thee en lunch. We werken in de workshops met kleine groepen. Je gaat zelf actief aan de slag waardoor je de vaardigheden sneller eigen kan maken.

Meer informatie vind je hier of hier.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk