Nieuws

Hoe Philips veel media inpakte

Philips maakte handig gebruik van kritiekloze media om een product met free publicity in de schijnwerpers te zetten. Dat is de strekking van de casus die onderzoekers Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (Gevaarlijk Spel) op De Nieuwe Reporter in vier delen reconstrueren (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4). Door selectief te shoppen in onderzoeksresultaten wist het bedrijf allerlei media te interesseren en kreeg SchoolVision, een lichtsysteem voor schoolklassen dat presaties zou stimuleren, een sympathieke pers. Dat terwijl de bevindingen toch net wat minder hard bleken dan het bedrijf deed voorkomen. Freelancer Yvonne van de Meent maakte wél een kritisch stuk voor het Onderwijsblad en merkte dat Philips daar niet van gecharmeerd was. Gisteravond stond het thema spinning centraal tijdens het VVOJ Café in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk