Nieuws

Hoe Philips veel media inpakte

Philips maakte handig gebruik van kritiekloze media om een product met free publicity in de schijnwerpers te zetten. Dat is de strekking van de casus die onderzoekers Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (Gevaarlijk Spel) op De Nieuwe Reporter in vier delen reconstrueren (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4). Door selectief te shoppen in onderzoeksresultaten wist het bedrijf allerlei media te interesseren en kreeg SchoolVision, een lichtsysteem voor schoolklassen dat presaties zou stimuleren, een sympathieke pers. Dat terwijl de bevindingen toch net wat minder hard bleken dan het bedrijf deed voorkomen. Freelancer Yvonne van de Meent maakte wél een kritisch stuk voor het Onderwijsblad en merkte dat Philips daar niet van gecharmeerd was. Gisteravond stond het thema spinning centraal tijdens het VVOJ Café in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk