Nieuws

Hoe Philips veel media inpakte

Philips maakte handig gebruik van kritiekloze media om een product met free publicity in de schijnwerpers te zetten. Dat is de strekking van de casus die onderzoekers Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (Gevaarlijk Spel) op De Nieuwe Reporter in vier delen reconstrueren (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4). Door selectief te shoppen in onderzoeksresultaten wist het bedrijf allerlei media te interesseren en kreeg SchoolVision, een lichtsysteem voor schoolklassen dat presaties zou stimuleren, een sympathieke pers. Dat terwijl de bevindingen toch net wat minder hard bleken dan het bedrijf deed voorkomen. Freelancer Yvonne van de Meent maakte wél een kritisch stuk voor het Onderwijsblad en merkte dat Philips daar niet van gecharmeerd was. Gisteravond stond het thema spinning centraal tijdens het VVOJ Café in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk