Nieuws

Hoe Philips veel media inpakte

Philips maakte handig gebruik van kritiekloze media om een product met free publicity in de schijnwerpers te zetten. Dat is de strekking van de casus die onderzoekers Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (Gevaarlijk Spel) op De Nieuwe Reporter in vier delen reconstrueren (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4). Door selectief te shoppen in onderzoeksresultaten wist het bedrijf allerlei media te interesseren en kreeg SchoolVision, een lichtsysteem voor schoolklassen dat presaties zou stimuleren, een sympathieke pers. Dat terwijl de bevindingen toch net wat minder hard bleken dan het bedrijf deed voorkomen. Freelancer Yvonne van de Meent maakte wél een kritisch stuk voor het Onderwijsblad en merkte dat Philips daar niet van gecharmeerd was. Gisteravond stond het thema spinning centraal tijdens het VVOJ Café in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk