Nieuws

Onderzoeksbeurzen NIAS

Journalisten kunnen nog tot 11 april een verzoek indienen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor een verblijfsbeurs van 10.000 euro als journalist-in-residence bij het NIAS in Wassenaar. Het gaat om een verblijf van september 2012 tot februari 2012.

Het verblijf in het NIAS is geschikt voor journalisten die hun onderzoek hebben afgerond en nu vooral moeten schrijven. Het NIAS, gevestigd in Wassenaar, biedt onderdak aan een stuk of veertig wetenschappers. Deze fellows, afkomstig uit binnen- en buitenland, kunnen hier ongestoord onderzoek doen en schrijven. Ze hebben de beschikking over een eigen slaap- en/of werkkamer en kunnen gebruik maken van een bibliotheek- en documentatiedienst.

Het verzoek bevat: inhoudelijke beschrijving van het project, intentieverklaring uitgever, verwachte publicatiedatum, voorbeelden van eigen werk en een cv. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk de volledige lijst van Fondsen en Beurzen voor onderzoeksjournalisten hier.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk