Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2011 verslag: Datavisualisatie met Google

Datum: 19 november 2011
Tijd: 14:00–15:15 uur
Spreker: Arlen Poort
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Sjoukje Rietbroek

Google Fusion Tables is een manier om bij Google data op te slaan, te koppelen en geografische data op een kaart weer te geven. Hierdoor kan data worden gevisualiseerd op een landkaart.

Om te kunnen werken met Fusion Tables heb je een Google account nodig. Arlen laat zien hoe je een tabel maakt van koophuizen in Rotterdam en de bijhorende prijzen. Zo’n tabel kan in vijf minuten worden gemaakt, het wachten is alleen op de data die moet worden geüpload. Als het erg veel data is, kan dat soms een uur duren.

Geocoderen via Google is gratis. Het nadeel is dat de kaarten van Google niet in de krant mogen worden afgedrukt. Om dit te ondervangen, kan het overzicht worden gedownload, de data ervan worden losgekoppeld en vervolgens met Photoshop op een eigen kaartje worden gezet. Een proces waar veel tijd in kan gaan zitten.

Voor interactief gebruik is Fusion Tables meer geschikt: je kunt het embedden op je website, mits deze openbaar toegankelijk is.

Je kunt veel kanten op met Fusion Tables. Zo kunnen bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen op een kaart worden weergeven: waar wordt op welke partij gestemd?

Door tijdens de verkiezingsuitslag de data aan te vullen, ziet de bezoeker van de website steeds de tabel veranderen naarmate meer uitslagen bekend worden. Op die manier kunnen de uitslagen op de voet worden gevolgd.

Ook zonder publicatie kan Fusion Tables waardevol zijn voor journalisten: een gevoel kan razendsnel worden gecheckt door het inzichtelijk te maken (bijvoorbeeld het vermoeden dat een politieke partij in bepaalde gemeenten populair is) en bevindingen kunnen snel worden gecheckt (staan er in die gemeente echt alleen maar dure huizen?).

Soms is alleen een weergave op een kaart niet voldoende. Arlen legt uit hoe tekst kan worden toegevoegd aan de data op een kaart: door een waarde op de kaart aan te klikken, bijvoorbeeld in de kaart met koophuizen (zie voorbeelden), worden specifieke gegevens zichtbaar, zoals de prijs, bouwjaar etc. En eventueel zelfs een foto.

De mogelijkheden van Fusion Tables zijn eindeloos, vooral als je ook kennis hebt van Java en HTML-codes.

Tegenwoordig is het geïntegreerd met Google Spreadsheet, een soort Excel op de server van Google. Met je smartphone kun je zelf data invoeren in je spreadsheet, en die kun je koppelen aan je tabel.

Volgens een aanwezige is Fusion Tables net als het leren van een vreemde taal die je nooit eerder hebt gehoord: in het begin klinkt het erg intimiderend, maar uiteindelijk wordt het logisch.

Het is ook mogelijk om aan de hand van de Fusion Tables tabellen en grafieken te maken. Dit kan op imagecharteditor.appspot.com. Hiervoor moet je wel basiskennis hebben van HTML-codes.

In Google Docs kun je ook tabelletjes maken zonder kennis van programmeren. Een deelnemer legt het uit. De kaart kun je opslaan (dan krijg je een plaatje) of publiceren (publish chart).

In het laatste geval krijg je dan ook pop-ups met extra informatie als je op de kaart klikt. Bovendien wordt dan het plaatje steeds automatisch aangepast als je data wijzigt. Hierdoor kun je als programmeur een standaard tabelletje maken, en journalisten de data laten ingeven.

Aan het eind van de workshop is de interesse van de meeste journalisten gewekt. Een aantal van hen gaat proberen ermee te werken, maar vraagt zich af of het wel gaat lukken. Anderen vinden het tegenvallen: zij zien de waarde wel in van de tabellen, maar vinden Fusion Tables nog niet gebruiksvriendelijk genoeg.

Voorbeelden en handleidingen: tinyurl.com/vvojeindhoven
Veel data haal je van de site data.overheid.nl.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk