Kenniscentrum, Nieuws

Mondiale conferentie onderzoeksjournalistiek Kiev

Van donderdag 13 tot en met zondag 16 oktober 2011 huist Kiev de wereldconferentie onderzoeksjournalistiek. Het programma stond bol van actuele thema’s als klokkenluiders en Wikileaks, maar omvatte ook praktische journalistieke technieken en trainingen. Van deze zevende editie van de GIJC deed VVOJ-directeur Margo Smit op deze website verslag.


Handige links:
* Verzamelpagina van handouts en downloads GIJC 2011, website van onderzoeksjournalist Nils Mulvad.
* Officiële GIJC2011-website
* GIJC2011op Facebook
* #GIJC2011 op Twitter
* Video’s van Paul Bradshaw over de conferentie
* Artikelen over de GIJC 2011 van de AJP (Franstalige zusterorganisatie van de Vlaamse Vereniging van Journalisten)

Daniel Pearl Awards 2011
Winnaars Daniel Pearl Awards

Verslagen van VVOJ-directeur Margo Smit over enkele GIJC 2011 sessies
Verschillende bijeenkomsten tjdens de Global Investigative Journalism Conference 2011 in Kiev draaiden om lekken, klokkenluiders, spionnen en hun samenwerking met journalisten. Enkele hoogtepunten uit de lezingen en discussies.

Klokkenluiders
GIJC 2011 in Kiev werd geopend door voormalig MI5-medewerker Annie Machon. Machon vertelde hoe zij en haar (toenmalige) partner David Shayler in 1996 besloten de klok te luiden over onethische praktijken binnen MI5. Ze zagen bewijs hoe MI5 probeerde kolonel Khadaffi te vermoorden, IRA-bomaanslagen had kunnen voorkomen… lees verder

Werken met en zonder Wikileaks
Veel aandacht tijdens de workshops op de GIJC 2011 voor Wikileaks. Een panel van journalisten vertelde over  ervaringen in het werken met de klokkenluiderssite en met Julian Assange in het bijzonder. Heeft Wikileaks iets veranderd bij het vinden van bronnen… lees verder

Hoe vind je iemand?

Andrew Lehren, keynote spreker tijdens de VVOJ-conferentie 2011 in Eindhoven, gaf in Kiev tips en trucs hoe je met behulp van sociale netwerken snel en efficiënt mensen kunt vinden.
Lees verder

Koken met Cohen
Sarah Cohen, specialist in text mining, gaf tijdens deze workshop een blik op de toekomst, technieken die ook tijdens het VVOJ congres in Eindhoven de revue zullen passeren.
Lees verder

Van tien jaar onderzoek naar een doorwrocht journalistiek verhaal
Niet alle verhalen staan of vallen met datasets en spreadsheets, ook al draaien veel workshops tijdens GIJC 2011 om het werken daarmee. Soms kom je een pareltje tegen, simpelweg door op het juiste moment nieuwsgierig te zijn waar anderen doorlopen. En dan moet je volhouden, soms wel tien jaar lang. Neem Michael Montgomery, van het Center for Investigative Reporting (CIR) in Californië, en zijn verhaal over de nasleep van de oorlog in Kosovo.
Lees meer]

Geld verdienen met webjournalistiek, kan het?
Gaan we ooit nog geld verdienen met onderzoeksjournalistiek op het web? Mark Hunter (INSEAD) en Brant Houston (Department of Journalism in the College of Media in Illinois) zijn voorzichtig optimistisch. Maar dan moet de journalist wel een beetje businessman worden. Opmerkingen van beiden, meer en minder controversiële, overigens.
Lees hier meer over de voordracht van Mark Lee Hunter en Brant Houston

Veilig gebruikmaken van het internet
Hoe maak je op veilige wijze gebruik van het internet? Drie internationale toppers laten hun licht schijnen over deze kwestie. Lees hier meer.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk