Kenniscentrum, Nieuws

Data-marathon ontwikkelingssamenwerking

Nieuw in Nederland: een online platform, Open For Change, waar zoveel mogelijk gegevens worden gepubliceerd over ontwikkelingssamenwerking. In de Verenigde Staten, Duitsland en andere landen bestaat het al enige tijd, maar in Nederland tot voor kort nog niet. Begin mei organiseert Open for Change een speciale data-marathon, het Open Data for Development Camp. Journalisten die zich bezighouden met datamining, statistieken, databases, archieven en/of ontwikkelingssamenwerking worden met klem uitgenodigd.

door Rachel Levy

Tijdens het evenement op 12-13 mei komen tal van specialisten samen: ontwikkelingssamenwerkers, wetenschappers, IT specialisten en journalisten. Doel: samen zoveel mogelijk databases traceren, verzamelen, koppelen, centraal online plaatsen en openstellen voor vervolgonderzoek.

‘Een unieke kans voor journalisten om kennis op te doen, kennis te delen en nieuwe onderwerpen te vinden voor artikelen of documentaires over ontwikkelingssamenwerking,’ vertelt Pelle Aardema.

Aardema is met zijn bureau een van de motors achter de website Open for Change en de Amsterdamse bijeenkomst.

Open For Change is niet het eerste online-platform dat meer transparantie in de ontwikkelingssamenwerking wil brengen.

Eerder gingen een aantal grote non-gouvernementele organisaties Open for Change voor met de NGO Database Nederland. Hier vind je de gegevens terug van de ruim 100 NGO’s die subsidie krijgen van de Nederlandse overheid en actief zijn op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking.

De bedragen die in deze sector omgaan, liegen er niet om: alleen al de 73 grootste NGO’s besteedden in 2008 samen 850 miljoen euro.

In 2010 besteedde de Nederlandse overheid zo’n 4,7 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Hiervan ging 23 procent naar non-gouvernementele organisaties. Dertig procent betrof bilaterale hulp, 6 procent werd via bedrijven besteed en 17 procent viel in de categorie ‘overig’.

Open For Change , dat inmiddels verschillende grote spelers op de Nederlandse markt (o.a. Oxfam Novib, Hivos) aan zich heeft weten te binden, beperkt zich niet tot informatie van uitsluitend NGO’s die in ontwikkelingslanden actief zijn.

‘Wij willen informatie verschaffen over het thema ontwikkelingssamenwerking, niet uitsluitend over NGO’s die zich ermee bezighouden. Dus we verzamelen ook databases van bijvoorbeeld de Wereldbank, de Verenigde Naties, en andere overheden,’ aldus Aardema.

Meedoen met het Open Data for Development Camp? Klik hier.

Links over datamining voor journalisten:

Journalistieke studie: toewijzing EU-subsidies rammelt, 1 december 2010
CAR-specialisten gezocht, 23 maart 2010

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk