Nieuws

‘Onderzoek sneuvelt door tijdsdruk EU-verslaggeving’

De berichtgeving over de Europese Unie rammelt nog te veel. Dit is een van de conclusies van Lise Witteman in haar afstudeerscriptie Europa op papier. De Masterstudente Journalistiek en Media stelt dat ‘bepaalde onderwerpen niet of ondermaats aan bod kwamen en dat met name EU-deelgebieden het moeten ontgelden.’

Berichtgeving beperkt zich vaak tot hoofdlijnen en deelgebieden komen in het geding. Daarnaast is de verslaggeving soms nogal ‘kort door de bocht’. Werkdruk maakt het journalisten lastig om serieus onderzoek te doen, concludeert Witteman bovendien, terwijl dit juist cruciaal is voor een goede verslaggeving. VVOJ-leden kunnen de scriptie van Witteman hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk