VVOJ Activiteiten

VVOJ launches WikiLeaks search engine

More than 50,000 people have visited VVOJ’s WikiLeaks search engine Cablesearch. Last week Henk van Ess, chairman of the Dutch-Flemish association of investigative journalists VVOJ, developed the search tool to help journalists analyze the more than 250,000 documents released on WikiLeaks in the last ten days. Journalists who use Cablesearch can now search the documents systemetically by tag or date.
Henk van Ess, who developed the search tool with the VVOJ and the European Center of Computer Assisted Reporting, says some cables have been edited since their publication on WikiLeaks, while some 35 cables have allegedly disappeared.
The VVOJ-chairman says a comprehensive analysis of all documents should help journalists trace these respective paragraphs. Speaking in various Dutch media outlets over the weekend, Van Ess emphasized the need for journalists to double-check the information displayed in the US diplomatic cables.
More about VVOJ’s Cablesearch and WikiLeaks in Dutch media:
Argos, Dutch investigative journalism radio broadcast, December 4, 2010 (report starts at 32:10 minutes).
EénVandaag, Dutch current affairs television show (Wikileaks report starts at 09:00 minutes into the broadcast), December 4, 2010.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk