Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: onderzoeksjournalistiek op nieuwe platforms

Titel: Onderzoeksjournalistiek op nieuwe platforms: Apache.be & Articulous
Sprekers: Georges Timmerman (Apache) & Jaïr Stenhuijs (Articulous)
Moderator: Karel Platteau
Datum: 19 November 2010, 15:45-17:00 uur
Aantal deelnemers: 37
Tekst: Stijn Mestdagh
Goede onafhankelijke journalistiek is volgens Georges Timmerman weinig meer te vinden in de reguliere media. Daarom startte hij, samen met enkele ex-collega’s van de Belgische krant De Morgen, de journalistieke website Apache.be.
Het begon allemaal met een besparingsronde bij De Morgen waar er 26 geplande ontslagen waren. Na vele acties werd dat getal naar dertien ontslagen gebracht en ging de bal aan het rollen.
Een paar van de ontslagen journalisten gingen dan maar zelf aan de slag met een eigen project. Het doel: een nieuw medium creëren volgens de oude metier maar onder de vorm van ‘nieuwe media’ met een tiental artikelen per week.
Er zijn naast vijf vaste werknemers ook nog vele freelancers die bijdragen leveren voor de website. Apache wil zich ook niet positioneren als een concurrent van de gewone media want zij zijn maar een klein roeibootje tegenover een groot pakketboot die dan nog eens geld aan het verdienen is.
Hoe kan Apache dit allemaal doen? Er zijn geen kosten: geen redactie want ze vergaderen gewoon in een café in Antwerpen, verbruiken geen inkt en papier, er zijn dus totaal geen overheadkosten.
Maar hoe verdienen die journalisten dan hun boterham? Ze schrijven meestal naast Apache ook nog voor andere media als freelancer of schrijven een boek. En veel studenten of freelancers leveren gratis artikelen.
Indien er toch kosten zijn kunnen ze rekenen op de steun van donateurs, want 95 procent van alle inkomsten komt van giften. Deze giften gebruiken ze enkel om mogelijke schadeclaims te betalen. Bevriende media laten ze zelfs hun stukken gratis overnemen, een probleem is wel dat de reguliere media hun stukken willen kopen maar niet erkennen dat het van Apache.be komt.
Jaïr Stenhuijs kwam met een heel ander project op de proppen. Articulous staat op de website omschreven als ‘een speciaal project voor journalisten, nieuwsuitgevers en nieuwslezers, maar het begint allemaal bij jou, de journalist’.
Deze website is een soort E-bay waar freelancejournalisten hun artikels laten verkopen aan de kranten of magazines. Articulous heeft de ambitie om een belangrijke tussenschakel te worden tussen journalist en redacties, want zo hoeft de journalist niet meer zelf te leuren met hun stukken en kan hij of zij zich non-stop bezighouden met het schrijven van artikels.
Op deze online veilingsplaats kan je een volledig artikel of een pitch/teaser laten verkopen. Maar hoe verloopt het betalen als je een artikel verkoopt? Je begint met een startbod voor je artikel te plaatsen, indien er een koper is gaat het volledige startbedrag naar de journalist. Als er een ander magazine een hoger bod plaatst gaat alles boven het startbod voor vijftig procent naar Articulous en de andere helft naar de journalist.
Deze online marktplaats zal starten met enkel geschreven teksten te verkopen maar in de toekomst gaan ook foto’s, video’s te koop aangeboden worden. Momenteel zijn de makers nog bezig met het opstarten van dit project maar je kunt je al inschrijven via hun website articulous.com

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk