Nieuws

Journalisten scharen zich achter Wikileaks

Journalisten uit alle windstreken hebben een steunbetuiging getekend aan klokkenluiders-site Wikileaks en oprichter Julian Assange. Assange is onder zware druk komen te staan nadat Wikileaks duizenden geheime militaire documenten openbaar maakte. Hoewel Wikileaks zelf geen journalistiek bedrijft, draagt het als klokkenluiderspodium met belangrijke informatie bij aan journalistiek onderzoek. ‘As grateful beneficiaries of Wikileaks and Mr Assange’s work, we stand in support of them at this time’, aldus de steunbetuiging.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk