Conferentie

2010 Program (English)

The VVOJ Conference on Investigative Journalism 2010 has a distinctive international feel to it. Even though the VVOJ is an association aimed at Dutch-Flemish (investigative) journalists, we strive to look and learn across borders, be it our countries’ or our professional borders.
Throughout the conference program, you find a large number of panel and training sessions in English, and thus accessible to non-Dutch speaking journalists. Trainers and speakers come from the United States of America, Great-Britain, Norway, Belgium and the Netherlands.
Location
Arteveldehogeschool, Campus Kantienberg, Voetweg 66, Ghent (Belgium)
Panel and training sessions in English include:
Thursday, November 18
• 19.30 – 22.00 ‘Free media, bad media?’, panel discussion on the future of free content with Paul Lewis (special projects editor The Guardian, UK), George Brock (City University London, UK)
• 10.00 – 17.00 Data journalism bootcamp with Elena Egawahry (freelance, UK) and David Donald (Center for Public Integrity, USA)
* * *
Friday, November 19
• 10.30-11.10 key note session by Vadim Lavrusik (Mashable, USA) on the use of social media to the investigative journalist
• 11.25 – 12.05 key note session by Stephen Engelberg (Pro Publica, USA) on the increasing influence of non-profit investigative reporting organisations
• 14.00 – 15.15 Paul Lewis (The Guardian) and Stephen Engelberg (Pro Publica) discuss running an investigative project at management level
• 15.45 – 17.00 Paul Bradshaw (onlinejournalismblog.com) shows the latest and most advanced techniques on crowd sourcing, using the public’s knowledge, for investigative reporting
• 15.45 – 17.00 David Donald (Center for Public Integrity) teaches a hands-on class on SQL, a technique to work with large amounts of data
• 15.45 – 17.00 Deborah Cohen (British Medical Journal, UK) shows how the use of FOIA laws (freedom of information laws) helped her uncover the dangerous side effects of diabetes medication
• 15.45 – 17.00 Vadim Lavrusik teaches a hands-on class on the use of social media to find stories and develop sources
* * *
Saturday, November 20
JOIN OUR SPECIAL TRAINING ON HOW TO USE THE FREEDOM OF INFORMATION ACT
• 9.00 – 10.15 Starters in data analyses join Elena Egawahry for a quick course in all the Excel basics
• 10.45 – 12.00 Wikileaks publishes 92.000 documents and you need to grasp their content in a day’s time? John Bones (Verdens Gang, Norway) has the solution: text mining!
• 14.00 – 15.15 David Donald answers questions on data analysis. Bring your bag of troubles, and let him help.
• 14.00 – 15.15 How to handle tips from readers and viewers so they keep bringing you new story ideas? John Bones shows the successful model his newspaper, Verdens Gang, developed over time.
• 15.45 – 17.00 Battle of the brains. In the closing key note of the conference, search experts Paul Myers (BBC) and Henk van Ess (Voelspriet) clash and unite in a battle to unearth the latest ánd most fruitful search techniques.
Interested?
Participation is open to journalists and journalism students and teachers. VVOJ-member fee € 195, non-VVOJ member fee € 390 (including all sessions, receptions, lunches and Friday night dinner). You can apply here or send an e-mail to secretariaat@vvoj.org for instructions on how to apply.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk