Nieuws

‘Verbod telefoonopname beperkt journalisten in zorgvuldig quoten’

Heimelijk telefoongesprekken opnemen voor eigen gebruik wordt strafbaar, als het aan minister Hirsch Ballin van Justitie ligt. Dat creëert een catch 22-situatie voor journalisten, aldus advocaat Jens van den Brink van Kennedy Van der Laan in een kritische beschouwing. Journalisten worden daarmee namelijk belemmerd in de mogelijkheden om nauwkeurig te citeren.
In de toelichting op het nieuwe wetsvoorstel Computercriminaliteit staat een uitzonderingsbepaling. Heimelijk opnemen is wel toegestaan ‘in het uitzonderlijke geval dit noodzakelijk is om misstanden aan de kaak te stellen en dit belang zwaarder weegt dan de belangen die gemoeid zijn met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de deelnemers aan de communicatie’. De conclusie dat journalisten dus niks te vrezen hebben, is onjuist, aldus Van den Brink op Mediareport:
‘Probleem is dat correct citeren niet alleen belangrijk is als een journalist een misstand op het spoor is. De toelichting heeft het ook nog eens over ‘het uitzonderlijke geval’ dat dit speelt. De lat wordt dus heel hoog gelegd. Correct citeren is altijd belangrijk, ook als je gewoon iemand een reactie vraagt bijvoorbeeld.’
Het opnemen van telefonische interviews, ook zonder medeweten van de geïnterviewde, geldt in de journalistiek als een vorm van geheugensteun, documentatie en bewijsmateriaal tegen aantijgingen achteraf. De Raad voor de Journalistiek wekte veel verbazing toen ze vorig jaar een redacteur van NRC Handelsblad op de vingers tikte voor een heimelijk gemaakte opname die als geheugensteun gemaakt was.
Verder:
Opinieblog NRC Handelsblad, 17 september 2010: Journalist moet zonder toestemming geluidsopname kunnen maken
Netkwesties, 15 september 2010: Breed protest tegen voorstel Hirsch Ballin

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk