Conferentie

2010 Legebeke Legaat: Srebrenica, vijftien jaar na de massamoord

Waarheidsvinding en onderzoeksjournalistiek
Waarom is de hoofdverdachte Ratko Mladic tot nu toe nooit opgepakt? Wat wisten de grote Westerse inlichtingendiensten vooraf van de Servische veroveringsplannen? Is deze informatie achteraf ter beschikking gesteld aan het Joegoslavië Tribunaal? Hebben Washington, Londen en Parijs in 1995 bewust de andere kant op gekeken toen de Bosnische-Serviers de enclave onder de voet liepen om van het lastige probleem van de enclaves af te komen en een vredesregeling (Dayton) mogelijk te maken?
Het Legebeke Legaat 2010 blikt terug op het belang van onderzoeksjournalistiek, naast de grote officiële onderzoeken, voor de waarheidsvinding. En wil vooruitkijken en een impuls geven voor verder onderzoek naar de nog steeds niet (helemaal) opgehelderde cruciale vragen.
Speciale bijeenkomst onder leiding van Twan Huys (presentator Nieuwsuur) en met medewerking van onder meer Florence Hartmann (Parijs), Joris Voorhoeve (Den Haag) en verschillende onderzoeksjournalisten. David Rohde (Verenigde Staten) zal per skype deelnemen aan de discussie.
Florence Hartmann is auteur van het boek ‘Paix et Chatiment – Les Guerres Secretes de la Politique et de la Justice Internationales’; voormalig correspondent van dagblad Le Monde; en voormalig woordvoerder en politiek adviseur van Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal.
Joris Voorhoeve is hoogleraar aan de Nederlandse Defensieacademie; lid van de Raad van State; en was Minister van Defensie ten tijde van de val van Srebrenica; en daarvoor politiek leider van de VVD.
David Rohde is onderzoeksjournalist bij de New York Times. In 1995 werkte hij voor de Christian Science Monitor en als hun buitenlandse correspondent in voormalig Joegoslavië schreef hij uitvoerig over de val van Srebrenica. Tijdens zijn onderzoek naar de achtergronden van de massamoord belandde hij in een Servische cel. Zijn verslaggeving over het drama leverde hem in 1996 een Polk Award en een Pulitzer Prijs op. Zijn boek, ‘Endgame’ uit 1997 is nog altijd een standaardwerk over Srebrenica. Vorig jaar werd Rohde zeven maanden door de Taliban gegijzeld gehouden in Afghanistan. Hij wist uiteindelijk te ontsnappen.
VVOJ Conferentie 2010, Gent
zaterdag 20 november 2010
10.30 uur tot 12.15 uur
Auditorium
Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk