Conferentie

2010 Legebeke Legaat: Srebrenica, vijftien jaar na de massamoord

Waarheidsvinding en onderzoeksjournalistiek
Waarom is de hoofdverdachte Ratko Mladic tot nu toe nooit opgepakt? Wat wisten de grote Westerse inlichtingendiensten vooraf van de Servische veroveringsplannen? Is deze informatie achteraf ter beschikking gesteld aan het Joegoslavië Tribunaal? Hebben Washington, Londen en Parijs in 1995 bewust de andere kant op gekeken toen de Bosnische-Serviers de enclave onder de voet liepen om van het lastige probleem van de enclaves af te komen en een vredesregeling (Dayton) mogelijk te maken?
Het Legebeke Legaat 2010 blikt terug op het belang van onderzoeksjournalistiek, naast de grote officiële onderzoeken, voor de waarheidsvinding. En wil vooruitkijken en een impuls geven voor verder onderzoek naar de nog steeds niet (helemaal) opgehelderde cruciale vragen.
Speciale bijeenkomst onder leiding van Twan Huys (presentator Nieuwsuur) en met medewerking van onder meer Florence Hartmann (Parijs), Joris Voorhoeve (Den Haag) en verschillende onderzoeksjournalisten. David Rohde (Verenigde Staten) zal per skype deelnemen aan de discussie.
Florence Hartmann is auteur van het boek ‘Paix et Chatiment – Les Guerres Secretes de la Politique et de la Justice Internationales’; voormalig correspondent van dagblad Le Monde; en voormalig woordvoerder en politiek adviseur van Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal.
Joris Voorhoeve is hoogleraar aan de Nederlandse Defensieacademie; lid van de Raad van State; en was Minister van Defensie ten tijde van de val van Srebrenica; en daarvoor politiek leider van de VVD.
David Rohde is onderzoeksjournalist bij de New York Times. In 1995 werkte hij voor de Christian Science Monitor en als hun buitenlandse correspondent in voormalig Joegoslavië schreef hij uitvoerig over de val van Srebrenica. Tijdens zijn onderzoek naar de achtergronden van de massamoord belandde hij in een Servische cel. Zijn verslaggeving over het drama leverde hem in 1996 een Polk Award en een Pulitzer Prijs op. Zijn boek, ‘Endgame’ uit 1997 is nog altijd een standaardwerk over Srebrenica. Vorig jaar werd Rohde zeven maanden door de Taliban gegijzeld gehouden in Afghanistan. Hij wist uiteindelijk te ontsnappen.
VVOJ Conferentie 2010, Gent
zaterdag 20 november 2010
10.30 uur tot 12.15 uur
Auditorium
Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk