Conferentie

2010 Legebeke Legaat: Srebrenica, vijftien jaar na de massamoord

Waarheidsvinding en onderzoeksjournalistiek
Waarom is de hoofdverdachte Ratko Mladic tot nu toe nooit opgepakt? Wat wisten de grote Westerse inlichtingendiensten vooraf van de Servische veroveringsplannen? Is deze informatie achteraf ter beschikking gesteld aan het Joegoslavië Tribunaal? Hebben Washington, Londen en Parijs in 1995 bewust de andere kant op gekeken toen de Bosnische-Serviers de enclave onder de voet liepen om van het lastige probleem van de enclaves af te komen en een vredesregeling (Dayton) mogelijk te maken?
Het Legebeke Legaat 2010 blikt terug op het belang van onderzoeksjournalistiek, naast de grote officiële onderzoeken, voor de waarheidsvinding. En wil vooruitkijken en een impuls geven voor verder onderzoek naar de nog steeds niet (helemaal) opgehelderde cruciale vragen.
Speciale bijeenkomst onder leiding van Twan Huys (presentator Nieuwsuur) en met medewerking van onder meer Florence Hartmann (Parijs), Joris Voorhoeve (Den Haag) en verschillende onderzoeksjournalisten. David Rohde (Verenigde Staten) zal per skype deelnemen aan de discussie.
Florence Hartmann is auteur van het boek ‘Paix et Chatiment – Les Guerres Secretes de la Politique et de la Justice Internationales’; voormalig correspondent van dagblad Le Monde; en voormalig woordvoerder en politiek adviseur van Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal.
Joris Voorhoeve is hoogleraar aan de Nederlandse Defensieacademie; lid van de Raad van State; en was Minister van Defensie ten tijde van de val van Srebrenica; en daarvoor politiek leider van de VVD.
David Rohde is onderzoeksjournalist bij de New York Times. In 1995 werkte hij voor de Christian Science Monitor en als hun buitenlandse correspondent in voormalig Joegoslavië schreef hij uitvoerig over de val van Srebrenica. Tijdens zijn onderzoek naar de achtergronden van de massamoord belandde hij in een Servische cel. Zijn verslaggeving over het drama leverde hem in 1996 een Polk Award en een Pulitzer Prijs op. Zijn boek, ‘Endgame’ uit 1997 is nog altijd een standaardwerk over Srebrenica. Vorig jaar werd Rohde zeven maanden door de Taliban gegijzeld gehouden in Afghanistan. Hij wist uiteindelijk te ontsnappen.
VVOJ Conferentie 2010, Gent
zaterdag 20 november 2010
10.30 uur tot 12.15 uur
Auditorium
Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk