Nieuws

Wereldconferentie Genève staat voor de deur

De Global Investigative Journalism Conference (GIJC) in het Zwiterse Genève staat voor de deur: van donderdag 22 tot en met zondag 25 april. Met sprekers als Seymour Hersh. En met een accent op nieuwe verdienmodellen voor onderzoeksjournalistiek.
Hersh is een van de iconen van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, met onthullingen die terugvoeren tot eind jaren zestig van de vorige eeuw. Hersh opent als keynote speaker het ochtendprogramma op de vrijdag. Het is voor het eerst dat hij zal spreken tijdens een GIJC.
Het GIJC-programma legt een stevige focus op een prangende vraag: hoe krijgen we onderzoeksjournalistiek in de toekomst gefinancierd? Een hele serie panelsessies is gewijd aan praktijkvoorbeelden uit allerlei landen. Een van die voorbeelden is het advertentieloze Franse tijdschrift Le Canard Enchaîné.
De panelsessies bestrijken verder een waaier aan onderwerpen en thema’s. Mark Lee Hunter en Luuk Sengers vertellen over de Story-based Inquiry. Alexenia Dimitrova vertelt over het bemachtigen van CIA-documenten. Claudia Fusani staat genoteerd voor een sessie getiteld Investigating Berlusconi.
Uiteraard in het programma ook veel aandacht voor computer assisted reporting (CAR). Zo laat Margot Williams zien hoe je informatie opdiept uit publieke databanken. Een praktisch uitstapje maakt Guido Rudolphi met de workshop How to analyse a harddisk.
Het programma staat ook stil bij recente staaltjes Scandinavische onderzoeksjournalistiek. Synnove Bakke en Kjersti Knudsson vertellen hoe ze hun Trafigura-onderzoek vertaalden in een  televisiereportage voor de Noorse publieke omroep. Op de VVOJ Conferentie in Utrecht leverde hun verhaal ook al een boeiende panelsessie op. Hetzelfde geldt voor Morten Frich met zijn Deense crossmediale project The Crime.
Tijdens de GIJC wordt onder meer de Daniel Pearl Award for Outstanding Journalism uitgereikt. Eén van de genomineerde werken is het internationale onderzoek naar de Trafigura-affaire, waarbij ook Volkskrant-verslaggever Jeroen Trommelen betrokken is.
Aanmelden voor de conferentie is nog mogelijk via dit registratieformulier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk