Nieuws

Wereldconferentie Genève staat voor de deur

De Global Investigative Journalism Conference (GIJC) in het Zwiterse Genève staat voor de deur: van donderdag 22 tot en met zondag 25 april. Met sprekers als Seymour Hersh. En met een accent op nieuwe verdienmodellen voor onderzoeksjournalistiek.
Hersh is een van de iconen van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, met onthullingen die terugvoeren tot eind jaren zestig van de vorige eeuw. Hersh opent als keynote speaker het ochtendprogramma op de vrijdag. Het is voor het eerst dat hij zal spreken tijdens een GIJC.
Het GIJC-programma legt een stevige focus op een prangende vraag: hoe krijgen we onderzoeksjournalistiek in de toekomst gefinancierd? Een hele serie panelsessies is gewijd aan praktijkvoorbeelden uit allerlei landen. Een van die voorbeelden is het advertentieloze Franse tijdschrift Le Canard Enchaîné.
De panelsessies bestrijken verder een waaier aan onderwerpen en thema’s. Mark Lee Hunter en Luuk Sengers vertellen over de Story-based Inquiry. Alexenia Dimitrova vertelt over het bemachtigen van CIA-documenten. Claudia Fusani staat genoteerd voor een sessie getiteld Investigating Berlusconi.
Uiteraard in het programma ook veel aandacht voor computer assisted reporting (CAR). Zo laat Margot Williams zien hoe je informatie opdiept uit publieke databanken. Een praktisch uitstapje maakt Guido Rudolphi met de workshop How to analyse a harddisk.
Het programma staat ook stil bij recente staaltjes Scandinavische onderzoeksjournalistiek. Synnove Bakke en Kjersti Knudsson vertellen hoe ze hun Trafigura-onderzoek vertaalden in een  televisiereportage voor de Noorse publieke omroep. Op de VVOJ Conferentie in Utrecht leverde hun verhaal ook al een boeiende panelsessie op. Hetzelfde geldt voor Morten Frich met zijn Deense crossmediale project The Crime.
Tijdens de GIJC wordt onder meer de Daniel Pearl Award for Outstanding Journalism uitgereikt. Eén van de genomineerde werken is het internationale onderzoek naar de Trafigura-affaire, waarbij ook Volkskrant-verslaggever Jeroen Trommelen betrokken is.
Aanmelden voor de conferentie is nog mogelijk via dit registratieformulier.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk