Nieuws

CAR-specialisten gezocht

CAR-specialisten opgelet: voor het tweede achtereenvolgende jaar zoekt FarmSubsidy hulp bij het verzamelen en analyseren van gegevens ten behoeve van verder journalistiek onderzoek over het Europese landbouwbeleid en de subsidiestromen in deze sector.
Farmsubsidy is onderdeel van de Engelse non-gouvernementele organisatie EU Transparency en het Deense onderzoeksbureau Kaas og Mulvad.
Op 2, 3 en 4 mei aanstaande wil Farmsubsidy samen met CAR-specialisten gegevens over Europese landbouwsubsidies van vele websites verzamelen. Vervolgens gaat men evalueren in hoeverre deze gegevens overeenkomen met de richtlijnen voor begrotingstransparantie van de Europese Unie.
Het is de bedoeling om de gegevens ook te geo-coderen, kaarten en tabellen te maken en de gegevens te analyseren zodat journalisten er daarna mee aan de slag kunnen.
Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat Farmsubsidy een dergelijk seminar organiseert.
Bij de eerste bijeenkomst, die plaatsvond tijdens de eerste European Open Data Summit in Brussel, stelde de organisatie de zogeheten Who Wants to be a Farm Subsidy Millionaire lijst samen.
Deze werd vervolgens onder grote persbelangstelling gepresenteerd. De lijst gaf inzicht in de Europese landbouwsubsidiestromen in alle lidstaten.
De organisatie gaat er vanuit dat ook dit jaar de cijfers zullen uitwijzen dat de grootste landbouwbedrijven in toenemende mate het merendeel van de subsidies naar zich toetrekken.
Daarnaast vermoedt men dat ook in 2009 de Europese Unie de export van Europees zuivel naar ontwikkelingslanden subsidieerde, en dus in feite het dumpen van zuivel in ontwikkelingslanden financierde.
Of deze en andere vermoedens kloppen, zal pas blijken bij het verzamelen en analyseren van de cijfers.
Belangstellenden kunnen zich melden bij Nils Mulvad, mede-oprichter van Farmsubsidy.org: nils.mulvad@KAASOGMULVAD.DK.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk