Nieuws

Nominatie voor Trafigura-reportage

De reportage over de geruchtmakende Trafigura-affaire, gemaakt door Jeroen Trommelen (Volkskrant) en internationale collega’s, is genomineerd voor de Daniel Pearl Award for Outstanding Journalism die op 24 april in Geneve wordt uitgereikt.
Trommelen, tot enkele maanden terug tevens bestuurslid van de VVOJ, krijgt de nominatie samen met Kjersti Knuddsøn en Synnøve Bakke (NRK, Norwegian Broadcasting Corporation), David Leigh (The Guardian), Meirion Jones en Liz MacKean (BBC) voor hun serie Trafigura’s Toxic Waste Dump.
Deze serie, een uniek internationaal samenwerkingsverband tussen de verschillende internationale media, beschrijft hoe het off-shore bedrijf Trafigura illegaal giftig afval dumpte in Ivoorkust, waardoor duizenden mensen ziek werden.
Uit de 85 inzendingen afkomstig uit veertig landen koos de vijfkoppige jury zeven finalisten. Tijdens de komende Global Investigative Journalism conferentie in Genève  op 24 april worden twee producties – één Amerikaanse en één internationale  – uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze prijs.
Het International Consortium of Investigative Journalists, een project van het Center for Public Integrity in Washington, DC, reikt de Daniel Pearl Award iedere twee jaar uit aan journalisten die een wezenlijke bijdrage leverden aan internationale onderzoeksjournalistiek.
De prijs, die tot 2008 de ICIJ Award heette, is genoemd naar de journalist die in 2002 door Pakistaanse militanten werd vermoord.
De jury van de Daniel Pearl Award bestaat uit Sheila Coronel (directeur Stabile Center for Investigative Journalism, Columbia University), David E. Kaplan (directeur International Consortium of Investigative Journalists), Ron Nixon (verslaggever New York Times), Gerardo Reyes (correspondent El Nuevo Herald) en Margo Smit (directeur VVOJ en freelance journalist).
Lees ook de eerdere publicaties over de Trafigura-affaire:
Lessen uit de Trafigura-affaire, door Jeroen Trommelen
Top Trafigura wist van gifafval, Volkskrant.
Investigative teamwork pays off over Trafigura scoop
Kjersti Knuddson en Synnove Bakke over de Trafigura-affaire

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk