Nieuws, Woo

RTL wint hoger beroep over Irak-stukken

RTL Nieuws heeft bij de Raad van State gelijk gekregen in een wob-zaak over de politieke steun aan de oorlog in Irak. Het Nederlandse kabinet moet informatie, waaronder besluitenlijsten, alsnog vrijgeven. Op de RTL-website spreekt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van een principiële zege voor de recht op openbaarheid. “Het Ministerie heeft jarenlang álles geweigerd, en de oester gaat nu eindelijk open.” Notulen en verslagen van de ministerraad hoeft het kabinet niet te openbaren.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk