Nieuws

Online discussie over heimelijke telefoonopnamen

Een telefoongesprek opnemen zonder de geïnterviewde op de hoogte te stellen, waarom zou dat als geheugensteun of bewijsmateriaal niet mogen? Over die vraag is de discussie losgebarsten sinds een omstreden uitspraak van de Raad voor de Journalisiek en het bericht dat de Raad haar leidraad wil herzien. Voer voor discussie ook tijdens het komende VVOJ Café, maandagavond 18 januari. Voor het gemak hieronder een aantal opiniestukken en reacties op een rij.
Stiekem opnemen in Amsterdam, opinie Henk Blanken, 17 januari 2010
Open discussie over opnemen gesprekken
, opinie Peter Olsthoorn op Villamedia, 30 november 2009
Stichtingsvoorzitter Raad belooft daden
, opinie Fons van Westerloo op Villamedia, 2 november
Heimelijk opnemen schaadt journalistiek, opinie Henk Blanken op De Nieuwe Reporter, 2 november
Raad negeert eigen jurisprudentie, opinie Joep Dohmen op Villamedia, 29 oktober
Raad niet beginselvast aangaande opnemen telefoongesprekken, opinie Huub Evers op De Nieuwe Reporter, 24 oktober
RvdJ wil discussie over opnemen telefoongesprekken, De Nieuwe Reporter, 19 oktober

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk