Nieuws

Online discussie over heimelijke telefoonopnamen

Een telefoongesprek opnemen zonder de geïnterviewde op de hoogte te stellen, waarom zou dat als geheugensteun of bewijsmateriaal niet mogen? Over die vraag is de discussie losgebarsten sinds een omstreden uitspraak van de Raad voor de Journalisiek en het bericht dat de Raad haar leidraad wil herzien. Voer voor discussie ook tijdens het komende VVOJ Café, maandagavond 18 januari. Voor het gemak hieronder een aantal opiniestukken en reacties op een rij.
Stiekem opnemen in Amsterdam, opinie Henk Blanken, 17 januari 2010
Open discussie over opnemen gesprekken
, opinie Peter Olsthoorn op Villamedia, 30 november 2009
Stichtingsvoorzitter Raad belooft daden
, opinie Fons van Westerloo op Villamedia, 2 november
Heimelijk opnemen schaadt journalistiek, opinie Henk Blanken op De Nieuwe Reporter, 2 november
Raad negeert eigen jurisprudentie, opinie Joep Dohmen op Villamedia, 29 oktober
Raad niet beginselvast aangaande opnemen telefoongesprekken, opinie Huub Evers op De Nieuwe Reporter, 24 oktober
RvdJ wil discussie over opnemen telefoongesprekken, De Nieuwe Reporter, 19 oktober

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk