Nieuws

Online discussie over heimelijke telefoonopnamen

Een telefoongesprek opnemen zonder de geïnterviewde op de hoogte te stellen, waarom zou dat als geheugensteun of bewijsmateriaal niet mogen? Over die vraag is de discussie losgebarsten sinds een omstreden uitspraak van de Raad voor de Journalisiek en het bericht dat de Raad haar leidraad wil herzien. Voer voor discussie ook tijdens het komende VVOJ Café, maandagavond 18 januari. Voor het gemak hieronder een aantal opiniestukken en reacties op een rij.
Stiekem opnemen in Amsterdam, opinie Henk Blanken, 17 januari 2010
Open discussie over opnemen gesprekken
, opinie Peter Olsthoorn op Villamedia, 30 november 2009
Stichtingsvoorzitter Raad belooft daden
, opinie Fons van Westerloo op Villamedia, 2 november
Heimelijk opnemen schaadt journalistiek, opinie Henk Blanken op De Nieuwe Reporter, 2 november
Raad negeert eigen jurisprudentie, opinie Joep Dohmen op Villamedia, 29 oktober
Raad niet beginselvast aangaande opnemen telefoongesprekken, opinie Huub Evers op De Nieuwe Reporter, 24 oktober
RvdJ wil discussie over opnemen telefoongesprekken, De Nieuwe Reporter, 19 oktober

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk