Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie winnen De Loep 2009?

Vrijdagavond 27 november maakt de VVOJ bekend wie de prijzen voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen 2009 heeft gewonnen, De Loep. Voor de beste geschreven en audiovisuele onthullingen zijn zes producties genomineerd. Nog eens drie producties strijden om de VVOJ-aanmoedigingsprijs.

De Loep, een initiatief van de VVOJ, wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend. De onafhankelijke jury wordt voorgezeten door Gerard van Westerloo. De feestelijke uitreiking wordt gepresenteerd door VRT-journaliste Phara de Aguirre. Rondom 21.30 uur zijn de winnaars bekend.

Bij de tekstuele producties zijn drie inzendingen genomineerd: het artikel ‘Memorandum DJZ/IR/2003/158 van NRC Handelsblad-journalist Joost Oranje; een artikelenreeks over mensenhandel van Sheila Kamerman en Dick Wittenberg (NRC-Handelsblad) en het boek ‘De Prooi’, over de overnamestrijd van ABM-AMRO van journalist Jeroen Smit.

In de categorie Audiovisueel zijn genomineerd: de tv-documentaire ‘Het omstreden kankervaccin’ van Manon Blaas en Hetty Nietsch (Zembla); de tv-documentaire ‘Gijzeling in Almelo door Thomas Blom en Sinan Can (eveneens Zembla); en de radio-documentaire ‘Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen’ van Irene Houthuijs en Suzan Borst (Argos).

Voor de Aanmoedigingsprijs van veelbelovende journalisten komen in aanmerking: ‘Gemeenten leveren in door WMO’ door Stephan Bol in het Nederlands Dagblad; ‘Een arts, twee petjes’ van Johan Denis en Steven Vandenbergh in Brussel deze Week; en de documentaire ‘Seeds of Peace’ van Maaike Broos en Andre Kloer.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk