Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie winnen De Loep 2009?

Vrijdagavond 27 november maakt de VVOJ bekend wie de prijzen voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen 2009 heeft gewonnen, De Loep. Voor de beste geschreven en audiovisuele onthullingen zijn zes producties genomineerd. Nog eens drie producties strijden om de VVOJ-aanmoedigingsprijs.

De Loep, een initiatief van de VVOJ, wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend. De onafhankelijke jury wordt voorgezeten door Gerard van Westerloo. De feestelijke uitreiking wordt gepresenteerd door VRT-journaliste Phara de Aguirre. Rondom 21.30 uur zijn de winnaars bekend.

Bij de tekstuele producties zijn drie inzendingen genomineerd: het artikel ‘Memorandum DJZ/IR/2003/158 van NRC Handelsblad-journalist Joost Oranje; een artikelenreeks over mensenhandel van Sheila Kamerman en Dick Wittenberg (NRC-Handelsblad) en het boek ‘De Prooi’, over de overnamestrijd van ABM-AMRO van journalist Jeroen Smit.

In de categorie Audiovisueel zijn genomineerd: de tv-documentaire ‘Het omstreden kankervaccin’ van Manon Blaas en Hetty Nietsch (Zembla); de tv-documentaire ‘Gijzeling in Almelo door Thomas Blom en Sinan Can (eveneens Zembla); en de radio-documentaire ‘Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen’ van Irene Houthuijs en Suzan Borst (Argos).

Voor de Aanmoedigingsprijs van veelbelovende journalisten komen in aanmerking: ‘Gemeenten leveren in door WMO’ door Stephan Bol in het Nederlands Dagblad; ‘Een arts, twee petjes’ van Johan Denis en Steven Vandenbergh in Brussel deze Week; en de documentaire ‘Seeds of Peace’ van Maaike Broos en Andre Kloer.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk