Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie winnen De Loep 2009?

Vrijdagavond 27 november maakt de VVOJ bekend wie de prijzen voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen 2009 heeft gewonnen, De Loep. Voor de beste geschreven en audiovisuele onthullingen zijn zes producties genomineerd. Nog eens drie producties strijden om de VVOJ-aanmoedigingsprijs.

De Loep, een initiatief van de VVOJ, wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend. De onafhankelijke jury wordt voorgezeten door Gerard van Westerloo. De feestelijke uitreiking wordt gepresenteerd door VRT-journaliste Phara de Aguirre. Rondom 21.30 uur zijn de winnaars bekend.

Bij de tekstuele producties zijn drie inzendingen genomineerd: het artikel ‘Memorandum DJZ/IR/2003/158 van NRC Handelsblad-journalist Joost Oranje; een artikelenreeks over mensenhandel van Sheila Kamerman en Dick Wittenberg (NRC-Handelsblad) en het boek ‘De Prooi’, over de overnamestrijd van ABM-AMRO van journalist Jeroen Smit.

In de categorie Audiovisueel zijn genomineerd: de tv-documentaire ‘Het omstreden kankervaccin’ van Manon Blaas en Hetty Nietsch (Zembla); de tv-documentaire ‘Gijzeling in Almelo door Thomas Blom en Sinan Can (eveneens Zembla); en de radio-documentaire ‘Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen’ van Irene Houthuijs en Suzan Borst (Argos).

Voor de Aanmoedigingsprijs van veelbelovende journalisten komen in aanmerking: ‘Gemeenten leveren in door WMO’ door Stephan Bol in het Nederlands Dagblad; ‘Een arts, twee petjes’ van Johan Denis en Steven Vandenbergh in Brussel deze Week; en de documentaire ‘Seeds of Peace’ van Maaike Broos en Andre Kloer.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk