Biografie

Hans Siepel

Hans Siepel (1958) is zelfstandig communicatiedeskundige. In 1997 werd hij plaatsvervangend directeur voorlichting bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en woordvoerder van toenmalig minister van Grotestedenbeleid Roger van Boxtel.

In 2004 werd Siepel, ook hoofd van het Nationaal Voorlichtingscentrum, genomineerd als communicatiemanager van het jaar, voornamelijk omdat hij in het geweer kwam tegen de, volgens hem, paternalistische houding van de overheid op het vlak van informatievoorziening. Op dit moment is Siepel kwartiermaker voor het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie.

Siepel studeerde politicologie in Nijmegen (1977-1984), was enige tijd werkzaam als fractievoorlichter en politiek coördinator bij PPR/GroenLinks. Van 1992 tot 1997 was hij coördinator public affairs en hoofd persvoorlichting van de Nederlandse Spoorwegen.

Van 2003-2005 volgde hij twee jaar de master opleiding Spiritualiteit aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Siepel is schrijver, moderator, docent en adviseur, vooral op het gebied van risico- en crisiscommunicatie en overheidscommunicatie. Ook geeft hij regelmatig lezingen over dit onderwerp. In het najaar 2007 verscheen mede van zijn hand het boek ‘Risico en crisiscommunicatie; succesfactor in crisissituaties‘ bij uitgeverij Coutinho in Bussum. In het voorjaar van 2009 verscheen onder verantwoordelijkheid van het Genootschap van Burgemeesters (NGB) het boekje  ‘Als het op communiceren aankomt; crisiscommunicatie voor (loco)burgemeesters’. Siepel is een van de drie auteurs van dit boek.

Naast publicaties over risico en crisiscommunicatie heeft hij nog twee andere (esoterische) boeken geschreven. In najaar 2007 verscheen ‘Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie’. In de zomer van 2009 verscheen zijn boek ‘Doornroosje en de Apocalyps in 2012’. Beide boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Elikser te Leeuwarden.

Tijdens de conferentie neemt Hans Siepel deel aan een panelsessie over de relatie tussen overheidscommunicatie en de journalistiek.

Links:
Interview Hans Siepel in Veiligheidsbericht 2.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk