Biografie

Hans Siepel

Hans Siepel (1958) is zelfstandig communicatiedeskundige. In 1997 werd hij plaatsvervangend directeur voorlichting bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en woordvoerder van toenmalig minister van Grotestedenbeleid Roger van Boxtel.

In 2004 werd Siepel, ook hoofd van het Nationaal Voorlichtingscentrum, genomineerd als communicatiemanager van het jaar, voornamelijk omdat hij in het geweer kwam tegen de, volgens hem, paternalistische houding van de overheid op het vlak van informatievoorziening. Op dit moment is Siepel kwartiermaker voor het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie.

Siepel studeerde politicologie in Nijmegen (1977-1984), was enige tijd werkzaam als fractievoorlichter en politiek coördinator bij PPR/GroenLinks. Van 1992 tot 1997 was hij coördinator public affairs en hoofd persvoorlichting van de Nederlandse Spoorwegen.

Van 2003-2005 volgde hij twee jaar de master opleiding Spiritualiteit aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Siepel is schrijver, moderator, docent en adviseur, vooral op het gebied van risico- en crisiscommunicatie en overheidscommunicatie. Ook geeft hij regelmatig lezingen over dit onderwerp. In het najaar 2007 verscheen mede van zijn hand het boek ‘Risico en crisiscommunicatie; succesfactor in crisissituaties‘ bij uitgeverij Coutinho in Bussum. In het voorjaar van 2009 verscheen onder verantwoordelijkheid van het Genootschap van Burgemeesters (NGB) het boekje  ‘Als het op communiceren aankomt; crisiscommunicatie voor (loco)burgemeesters’. Siepel is een van de drie auteurs van dit boek.

Naast publicaties over risico en crisiscommunicatie heeft hij nog twee andere (esoterische) boeken geschreven. In najaar 2007 verscheen ‘Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie’. In de zomer van 2009 verscheen zijn boek ‘Doornroosje en de Apocalyps in 2012’. Beide boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Elikser te Leeuwarden.

Tijdens de conferentie neemt Hans Siepel deel aan een panelsessie over de relatie tussen overheidscommunicatie en de journalistiek.

Links:
Interview Hans Siepel in Veiligheidsbericht 2.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk